Într-o perioadă în care birocrația excesivă a devenit o problemă majoră în procesul de construcție, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat modificări în Codul urbanismului, care se află în fază de adoptare. Noul Cod își propune să simplifice procedurile de obținere a autorizațiilor de construire, un proces care va deveni mult mai rapid și mai accesibil pentru cetățeni, în special în ceea ce privește construcțiile mici, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Promisiuni pentru 1280 km de drum de mare viteză în construcție: Vor fi gata până la finalul anului?
foto: construcții
Ministrul a menționat că, pentru construcțiile de mici dimensiuni în mediul rural, cum ar fi o casă unifamilială de maximum 150 de metri pătrați și un singur nivel, nu va mai fi necesară autorizația de construire, dacă proiectul este realizat de un specialist (arhitect sau proiectant).
În aceste cazuri, procesul se va rezuma la o simplă notificare către primărie, care va verifica compatibilitatea proiectului cu planul urbanistic zonal.
„Am vorbit cu primarii din Prahova despre categorii de construcţii, unele dintre ele care n-ar mai necesita autorizare de construire, pe baza unui simplu amplasament. Să vă dau un exemplu, o staţie de încărcare electrică a maşinilor. Astăzi, practic, trebuie să-l autorizez pentru că îl pui pe domeniul public, dar ştim despre ce este vorba în practică şi atunci trebuie să simplificăm procedurile, nu să le încurcăm.
Alte tipuri de construcţii care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie – terase, garaje, bucătării de vară, chiar şi case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre după cum vrea cetăţeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului şi aşa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal şi de detaliu şi vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case şi îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber şi nu mai fac actuala… această procedură de certificat de urbanism şi autorizaţie de construire, care ţine luni întregi şi intră într-o birocratie inevitabilă”, a explicat ministrul Dezvoltării.
Ministrul a mai spus că modificările sunt menite să ajute la stimularea construcțiilor și la reducerea blocajelor administrative, având în vedere că aceste construcții nu vor afecta reglementările generale de urbanism.
„Nu vorbim despre după cum vrea cetăţeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului şi aşa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal şi de detaliu şi vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case şi îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber şi nu mai fac actuala… această procedură de certificat de urbanism şi autorizaţie de construire, care ţine luni întregi şi intră într-o birocratie inevitabilă.
Propunerea din Codul urbanismului, așa cum este în Parlament, este casă unifamilială, pentru nevoi personale, adică nu începem să construim nu știu câte, în mediul rural, de maxim 150 metri pătrați, la un singur nivel. Deci nu mansardă, nu etaje și așa mai departe, deci de un singur nivel, încă o dată, pe baza unor proiecte întocmite de un specialist”, a adăugat Cseke Attila.
Te-ar mai putea interesa și: Portretul-robot al românului care ia credit ipotecar: corporatist, născut după 1980, vrea locuință finalizată după 2010 sau în construcție