Pe data de 1 mai, Marcel Ciolacu a declarat la Antena 3 că Autostrada Moldovei va fi pusă în circulație în 2024. Cu toate acestea, așa cum relatează economedia.ro, Asociația Pro Infrastructură estimează că lucrările vor fi gata aproape de 2025, având în vedere progresul actual de pe șantiere.
Marcel Ciolacu aruncă bomba! Viitorul premier al României a declarat pe data de 1 mai că Autostrada Moldovei va fi gata în 2024.
Ipoteza pare una desprinsă de realitate, având în vedere progresul actual înregistrat pe șantier. Declarațiile neașteptate au apărut în timpul unei emisiuni transmise de Antena 3. Întrebat de către realizatorul interviului dacă se referă la toată autostrada, liderul PSD a răspuns fără să stea pe gânduri că „există aceste premise”.
Cu toate acestea, pentru ca Autostrada Moldovei să fie gata în 2024, cel puțin 3 condiții ar trebui să fie îndeplinite cumulativ: lucrările de pe primele două loturi să ia avans, având în vedere că, după 7-8 luni de șantier, progresul este de 10 – 15%; contractul pentru tronsonul 3 să fie semnat imediat, având în vedere că fără lucrările de la acest lot nu se poate face legătura între Mizil-Pietroasele (Trace-Coni) și tronsonul 4, acolo unde lucrează UMB; toate cele 6 loturi la care efectuează lucrările UMB să fie gata într-un an și jumătate, față de termenele de contract de doi ani și jumătate, referindu-ne la tronsoanele dintre Focșani, Bacău și Pașcani.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Marcel Ciolacu trage un semnal de alarmă cu privire la pensiile speciale „Avem o mare problemă cu ciuma pensiilor speciale”
În paralel, Asociația Pro Infrastructură transmitea în urmă cu puțin timp că Autostrada Moldovei va fi pusă în circulație aproape de 2025, mai exact, în decembrie 2024, având în vedere condițiile date. Acest lucru înseamnă că termenul de aprilie 2024 nu va fi respectat, din cauza Studiului de Fezabilitate care nu a fost făcut adecvat până la ora actuală și mobilizarea insuficientă.
În ceea ce privește lotul 3, ultimele informații arată că nu a fost semnat nici acum contractul, în ciuda faptului că Nurol a câștigat licitația. La Curtea de Apel București, Danlin are termen pentru contestație 12 mai. La fel de bine, pe cocoașa de la Focșani (10 kilometri), stadiul fizic este de aproape 30%. În zona menționată se așterne stratul de bază de asfalt la ora actuală. Pentru secțiunea Buzău – Focșani, loturile de la capete au termen de finalizare 20 luni, respectiv 26 luni pentru porțiunile din mijloc mai lungi și mai grele.
Citește și: Atenție, români! Marcel Ciolacu: Angajările la stat se stopează. Domeniile care scapă