CNAIR a semnat contractul pentru construcția ultimului tronson al Autostrăzii Transilvania, marcând un moment istoric în infrastructura rutieră a României. Contractul, în valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA) – cel mai scump din istoria drumurilor românești – vizează construcția a 41 km de autostradă între Poarta Sălajului și Nușfalău. Acesta include și Tunelul Meseș, ce va măsura aproape 3 km și va deveni cel mai lung tunel rutier din țară.
Te-ar mai putea interesa și: Sorin Grindeanu a anunțat că un nou lot al A7, Autostrada Moldovei, a fost atribuit prin contract. Când se încheie lucrările
Finanțat din fonduri europene, proiectul are un termen de execuție de 6 ani și jumătate, dintre care 1 an și jumătate este rezervat proiectării, iar 5 ani construcției. Segmentul va fi construit de două companii din Turcia, Makyol și Ozaltin, cu experiență și în alte proiecte mari din România, inclusiv metroul din București și tronsoanele de autostradă Sibiu–Făgăraș și Ploiești–Buzău.
Autostrada este împărțită în două secțiuni: Poarta Sălajului – Zalău (15,14 km), unde va fi construit și tunelul, și Zalău – Nușfalău (25,86 km). În total, vor fi realizate 65 de poduri, viaducte și pasaje, însumând 13 km.
Semnarea contractului reprezintă un pas decisiv către completarea Autostrăzii Transilvania, un proiect început în urmă cu peste două decenii. Acest ultim tronson este veriga lipsă ce va conecta continuu aproape 100 km de autostradă între Nădășelu și Suplacu de Barcău, contribuind la o mai bună legătură rutieră între vestul, centrul și nordul țării.
„Vorbim de cel mai mare contract din istorie, semnat de noi la Ministerul Transporturilor, 6,62 de miliarde de lei, 41 de kilometri, incluzând acest tunel de aproape trei kilometru, tunelul Meseş. Putem spune în acest moment că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază cea de execuţie.
De asemenea pot să spun că şi de la Suplacu de Barcău până la Biharia iarăşi am intrat în faza de execuţie. Aceste tronsoane cu diferiţi constructori, mai ales în prima parte, de la Nădăşelu până la Poarta Sălajului, cele două loturi ale UMB-ului ar trebui să fie finalizate anul acesta. Şi sunt monitorizaţi foarte atent, sunt convins, aşa cum ne-a învăţat UMB-ul, că se va ţine de termene.
Avem experienţe pozitive cu ambele companii. Una dintre ele a intrat pe final de contract pe lotul întâi de la drumul expres de la Craiova la Piteşti. Erau nişte domni care nu îşi făceau treaba, am reziliat şi a câştigat una din cele două companii, au terminat înainte de termen şi au făcut treaba foarte bine.
Cealaltă companie e partea de asociere de la metroul din Bucureşti şi de asemenea a câştigat toate cele patru loturi de la Sibiu la Făgăraş şi sunt în execuţie în acest moment şi mai au un lot foarte important pe care îl vor termina anul acesta, ultimul lot lipsă între Ploieşti şi Buzău, unde înaintează foarte bine şi vor fi finalizaţi şi acei 17-18 kilometri şi anul acesta.
Sunt în execuție 700 de km de autostradă în România. Trebuie să menținem acest ritm și în anii viitori ca să ajungem să avem o rețea eficientă în România. Pentru asta, trebuie să avem bani și să nu avem blocaje”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Evenimentul a avut loc la Zalău, în prezența premierului Marcel Ciolacu, a ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu și a altor oficiali, care au subliniat importanța monitorizării stricte a lucrărilor pentru a respecta termenele și a evita blocajele. Potrivit ministrului Grindeanu, în România sunt în prezent aproximativ 700 km de autostradă în lucru, iar păstrarea ritmului actual este esențială pentru dezvoltarea unei rețele eficiente de transport.
Te-ar mai putea interesa și: Marele plan al ministrului Transporturilor: 100 de kilometri de autostradă, gata până la jumătatea anului!