Horia Constantinescu, președintele ANPC, susține că entitățile neautorizate ce sunt implicate în activități de comerț online, vor începe să dispară. Practic, numărul magazinelor online se va reduce la jumătate după ce va intra în vigoare propunerea de ordin privind obligarea proprietarilor acestora de a face publice documentele în baza cărora funcționează.
„Credeţi-mă că peste jumătate, în opinia noastră, din cei care astăzi activează în zona curieratului cu alimente vor dispărea, pentru că de fapt nu sunt locaţii autorizate. Pe noi, ca autoritate, ne interesează siguranţa consumatorilor”, a precizat preşedintele Horia Constantinescu, în cadrul unui eveniment public.
Multe dintre „afacerile de apartament” reprezintă adevărate „bombe cu ceas”, prin intermediul cărora clienții sunt păgubiți, dar și statul, susține Constantinescu.
„Dacă un local de alimentaţie publică e obligat prin actele normative să afişeze datele legate de desfăşurarea şi autorizarea desfăşurării activităţii, nu acelaşi lucru se întâmplă, din păcate, azi în mediul online, încurajând economia gri în cel mai fericit caz, dacă nu cea neagră, şi anume afacerile de apartament, neautorizate, neverificate şi cu o încălcare flagrantă a tuturor actelor normative în vigoare, plecând de la fiscalitate până la siguranţa consumatorilor”, a precizat preşedintele ANPC, miercuri, 26 aprilie.
Sectorul e-commerce românesc a atins pragul de 6,3 miliarde de euro la finalul anului 2022, valoarea fiind ușor peste cea înregistrată în 2021 (6,2 miliarde de euro), potrivit estimărilor specialiștilor.
66% din utilizatorii de internet din România au făcut cel puțin o cumpărătură online în 2022, se arată în același raport.