Ziua Copilului, sărbătorită pe 1 iunie, este un prilej de bucurie și răsfăț pentru cei mici. În acest context, mulți părinți vor să cumpere jucării care să aducă zâmbete pe chipul copiilor lor. Însă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a emis un avertisment important pentru părinți, subliniind necesitatea de a fi vigilenți și informați atunci când aleg jucăriile pentru aceștia.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului avertizează că unele jucării achiziționate din magazinele nespecializate pot fi periculoase, deoarece în urma controalelor recente, specialiștii au descoperit jucării fabricate cu substanțe chimice care pot afecta sănătatea copiilor. Reprezentanții ANPC au pregătit o serie de recomandări pentru părinți în vederea cumpărăturilor de Ziua Copilului.
În urma unei verificări, reprezentanții ANPC au descoperit că mai multe produse, cum ar fi cele de tip slime, sunt periculoase și au decis retragerea lor de pe piață. Comercianții vând uneori slime falsificat, ambalate în cutii neetichetate și conținând diverse substanțe chimice folosite chiar în fabricarea detergenților.
ANPC asigură părinții că vor intensifica controalele în această perioadă, când toți se pregătesc să cumpere cadouri de Ziua Copilului. Deși piața de jucării din România înregistrează o creștere constantă, cu o cifră de afaceri care a depășit 1,7 miliarde de lei în 2022 conform statisticilor, experții avertizează că produsele contrafăcute pot afecta negativ vânzările.
Te-ar putea interesa și: Schimbări majore pentru angajații Jumbo! Paradisul jucăriilor își revizuiește planul de extindere în România
Dat fiind faptul că mai sunt câteva zile până pe 1 iunie, ANPC le-a oferit părinților o serie de reguli simple după care să se ghideze atunci când vor să cumpere o nouă jucărie pentru copii lor. Astfel, părinții sunt rugați să achiziționeze jucării exclusiv din magazine sau raioane specializate, unde primesc documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), indispensabile în cazul unor eventuale reclamații.
De asemenea, ANPC le recomandă să aleagă întotdeauna jucării potrivite vârstei copilului, precum și capacităților și aptitudinilor acestuia. Este crucial ca jucăriile să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, ajutând astfel la o selecție corectă. Jucăriile care nu sunt destinate unei anumite grupe de vârstă pot prezenta riscuri pentru copii și pot fi periculoase.
ANPC le explică părinților că este important să verifice dacă jucăriile sunt marcate în mod vizibil, lizibil și durabil cu următoarele elemente: coordonatele producătorului și/sau importatorului, inclusiv numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați; numărul unic de identificare a jucăriei, care poate include tipul, lotul sau numărul de serie sau al modelului sau alte elemente de identificare; și marcajul de conformitate CE, care indică faptul că jucăria respectivă este conformă cu standardele de siguranță. Acest demers este esențial pentru a vă asigura că jucăriile achiziționate sunt sigure pentru copii.