Economistul Radu Georgescu vorbește despre alegerii corecte a monedei în care să economisești, având în vedere contextul economic actual din România. Deși dobânzile pentru depozitele în lei sunt mai mari decât cele pentru euro, Georgescu explică faptul că dobânzile mari reflectă o monedă mai slabă, iar euro este considerat mai puternic și mai sigur pe termen lung, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Lidl oferă românilor premii de 300 de lei, cu o singură condiție. Ce trebuie să faci pentru a lua banii
foto: bani la saltea
Economistul atrage atenția asupra riscurilor legate de devalorizarea leului, având în vedere deficitul de cont curent al României, care este cel mai mare din Uniunea Europeană. În această situație, economisirea în euro devine o măsură de protecție împotriva deprecierii monedei naționale.
„România are cel mai mare deficit de Cont Curent din UE. În 2024 au ieșit din România (din tranzacții comerciale import – export) 27 miliarde euro mai mult decât au intrat. Acest indicator a crescut cu 7 miliarde euro comparat cu 2023. În mod normal euro ar trebui să crească în fiecare zi. Cursul euro nu crește, încă, deoarece statul împrumută euro de la bănci externe, bani pe care ii vinde în România.
Această schemă nu prea mai poate să funcționeze deoarece România este obligată să reducă deficitul bugetar. Plus că au crescut mult dobânzile la împrumuturi. Săptămâna trecută, Bank of America a scris în raportul pentru România că este risc mare de creștere a cursului pentru euro. Lucrul acesta va duce la creșterea tuturor prețurilor”, a scris economistul.
Pe lângă acest aspect, Georgescu pune pe masă și impactul deficitului bugetar asupra economiei, cu un deficit care a crescut în 2024 la 27 de miliarde de euro, ceea ce pune presiune pe leu. Statul român intervine pe piață prin împrumuturi externe pentru a menține cursul valutar sub control, însă această strategie nu este sustenabilă pe termen lung. Conform unui raport recent al Bank of America, există riscuri mari pentru o creștere semnificativă a cursului euro, ceea ce va duce inevitabil la majorarea prețurilor.
„Dobânzile la titlurile de stat emise de România sunt în jur de 8%. Germania plătește o dobânda de 2,5% pentru titlurile de stat. Bulgaria plătește 4,5%. De ce România plătește dobânzi mult mai mari? Motivul este cel prezentat de mine.
Riscul de devalorizare a leului. Bonus. Avem riscuri fiscale și monetare din cauza deficitului bugetar foarte mare. Băncile străine împrumută, încă, România deoarece știu de aceste riscuri și folosesc instrumente de protecție financiară. Se numesc Swap pe dobânda și Swap pe valută”, a mai spus economistul.
În ceea ce privește titlurile de stat, România oferă dobânzi mai mari decât alte state, precum Germania sau Bulgaria, însă acest lucru reflectă riscurile economice mai mari, inclusiv riscul de devalorizare a leului și problemele fiscale generate de deficitul bugetar. Băncile străine, conștiente de aceste riscuri, utilizează tehnici financiare complexe, cum ar fi swap-urile pe dobândă și valută, pentru a se proteja de pierderi, însă persoanele fizice nu au acces la aceste instrumente și sunt expuse direct riscurilor economice.
„Aceste tehnici financiare se numesc Hedging. Cu alte cuvinte, băncile străine se protejează pentru pentru devalorizarea leului. Persoanele fizice nu au acces la aceste instrumente financiare și nu au posibilitatea să se protejeze.
Gravitația și economia: în Univers toate lucrurile se mișcă datorită gravitației. Pe planetă Pământ toate lucrurile sunt mișcate de economie. De aceea este foarte important să înțelegi cum funcționează economia”,a conchis el.
Te-ar mai putea interesa și: Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe