Mulți cetățeni români sunt păcăliți de apelurile telefonice care le vin în cursul zilei sau al nopții, însă focusul acestui articol este asupra unor apeluri care par a veni din partea autorităților, însă este opusul. Poliția Română aduce la cunoștință românilor faptul că dacă aceștia primesc un apel care solicită apăsarea „Tastei 1” pentru a intra în legătură cu un agent, nu trebuie să continue apelul, pentru că Poliția Română nu deține roboți telefonici.
„«Hello, we are from the Romanian Police»
Dacă un apel telefonic începe cu fraza de mai sus, vă anunțăm că, din acel moment, vă pierdeți timpul sau, cine știe, posibil și ceva bani la sfârșit!
Nu deținem roboții telefonici care să apeleze pentru noi sau să vă ceară să apăsați „TASTA 1” pentru a intra în legătură cu un polițist!
Butonul de a închide apelul este foarte recomandat, urmat de o sesizare, dacă ați fost prejudiciat!”, a comunicat Poliția Română pe pagina oficială de Facebook, conform Antena 3.
Poliția Română a comunicat câteva măsuri pe care orice român trebuie să le facă în momentul în care primește un astfel de apel.
„Identificați corect un astfel de apel telefonic fals! Nu acceptați să faceți ce vi se spune prin telefon! Nu tastați un alt număr și nici nu urmați alți pași indicați prin telefon!
Nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare!
Nu accesați eventuale link-uri de acces puse la dispoziție, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing și să nu tastați pe telefonul mobil anumite secvențe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.
Dacă ați fost prejudiciați, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție.”, acestea fiind recomandările, conform sursei citate.
De asemenea, este foarte imprtant ca cetățenii români să nu divulge informații personale sau orice sunt întrebați la telefon.
„1. Informații de identificare personală: numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii și alte detalii personale. Aceste informații pot fi utilizate pentru „a fura” identitatea sau pentru a accesa alte conturi sau servicii.
2. Informații privind conturile bancare și alte date financiare: prin intermediul vishingului, atacatorii pot obține numerele de cont bancar, numerele de card de credit, informațiile de autentificare la serviciile bancare online și alte detalii legate de conturile și tranzacțiile financiare ale victimei, informații care pot fi utilizate pentru a efectua tranzacții frauduloase sau pentru a accesa ilegal fondurile persoanelor vătămate.”, ceea ce recomandă Poliția Română, potrivit sursei citate.
Vezi și: Amenzi colosale pentru bullying în trafic. Avertismentul dat de Poliția Română