Infocons subliniază, în primul rând, că și atunci când vine vorba despre pizza, comercianții sunt obligați să respecte ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor.
Potrivit acestui ordin, trebuie să afișeze în detaliu ce conține produsul comercializat, cum a fost fabricat și ce cantitate are fiecare ingredient în parte, astfel încât cunosumatorul să decidă în cunoștință de cauză.
”Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi? Care este numericul de aditivi din produse? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite?”, transmite InfoCons, potrivit romaniatv.net.
În cadrul studiului, Infocons a analizat trei tipuri de pizza – Capriciosa, Quattro Stagioni și Pizza Quattro Formaggi -, aflate în meniurile fizice ale unor restaurante sau pe platformele de comenzi online.
Gramajul pe porție ale sortimentelor de pizza analizate variază între 100 și 1370 de grame.
Studiul Infocons a fost realizat pe 100 de preparate, astfel:
La capitolul aditivilor alimentari ce au făcut obiectul studiului, numărul acestora variază între 0 și 25.
Cei mai întâlniți aditivii alimentari din porțiile de pizza analizate sunt E330 acid citric, E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan și E1422 amidon modificat.
Pe locul 2 se află E120 carmine, E202 sorbat de potasiu, E250 nitrit de sodiu, E252 nitrat de potasiu, E262 acetati de sodiu, E270 acid lactic, E300 acid ascorbic, E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu, E325 lactat de potasiu, E410 guma carruba, E412 guma de guar, E415 guma xantan, E450 difosfați, E451 trifosfați, E471 digliceride, E509 clorură de calciu, E535 ferocianid de potasiu, E536 ferocianură de potasiu, E575 glucono-delta-lactonă, E579 gluconat feros, E621 monoglutamat de sodiu, E626 extract de drojdie, E627 guanilat disodic, E631 inozinat disodic, E635 ribonucleotide disodice, E640 glicina și sarea sa de sodiu.
Cel mai puțin prezenți sunt E172 oxizi si hidroxizi de fier, E235 natamicină, E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol, E322 lecitine, E420 sorbitoli și E585 lactat feros.
Studiul a centralizat și valoarea energetică a preparatelor de tip pizza: între 171,88 kcal și 423,71 kcal.
În privința cantității de sare, aceasta variază între 0,63 și 4,07 grame la suta de grame de produs.
Potrivit Infocons, în cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare va ajunge la 55,76 grame de sare, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0,48 și 4,78 grame la suta de grame de produs. În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame, cantitatea de zahăr ajunge la 65,49 grame de zahăr , iar Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
Studiul Infocons a fost realizat în parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.