Românii trebuie să fie atenți. În perioada vacanțelor, apar tot mai multe fraude online, informează economedia.ro. Experții de securitate cibernetică de la Eset anunță care sunt cele mai întâlnite amenințări într-o analiză de sezon.
Potrivit asociației comerciale ABTA din Marea Britanie, una dintre cele mai frecvente amenințări online se referă la vacanțele gratuite false. Oamenii sunt contactați prin emailuri, mesaje nesolicitate sau apeluri care susțin că au câștigat o vacanță la o tombolă cu premii, la care nu au participat, de fapt. Dacă răspund, escrocii solicită o taxă pentru a-și debloca concediul „gratuit”.
Un alt tip de fraudă online se referă la site-urile clonate. E-mailurile, textele și apelurile de tip phishing și/sau reclamele online ar putea atrage victimele să viziteze site-uri false ale companiilor aeriene, agențiilor de turism sau a adreselor web consacrate, ce compară oferte din tot spațiul online. Oamenii primesc emailuri false de confirmare sau referințe false de rezervare. Victimele își dau seama că au fost înșelate abia în momentul în care ajung la biroul de check-in din aeroport.
Biletele sau vacanțele la un preț redus sunt o altă amenințare în online. Infractorii cibernetici promovează oferte cu un tarif foarte redus pentru vacanțe, hoteluri, zboruri sau alte pachete. Biletele pot fi legitime, însă motivul pentru care prețul este redus este tocmai pentru că ele au fost achiziționate cu carduri furate sau cu conturi de fidelitate deturnate. Ofertele din această categorie pot fi promovate, în general, prin intermediul rețelelor sociale, emailuri spam sau apeluri automate.
Ofertele de asistență cu documentele de călătorie internaționale sunt o altă categorie de fraudă online. Site-urile pretind că oferă servicii de asistență prin care să ajute victimele să obțină o viză de călătorie, un pașaport, un permis de conducere internațional sau alte documente, însă escrocii pot uzurpa identitatea site-urilor web guvernamentale. Un prim indiciu al unei fraude se referă la existența unei taxe foarte mari, chiar și pentru serviciile care sunt gratuite în mod normal.
O altă amenințare din mediul online se referă la anunțurile false cu case de vacanță de închiriat. Proprietățile fie nu există, fie sunt realizate mai multe rezervări pentru aceeași cameră în aceeași perioadă, fie nu sunt deloc de închiriat. Escrocii folosesc, de asemenea, pachete private de zbor. Ele sunt adesea incluse în oferta de cazare, pentru a atrage victimele. Este o altă metodă prin care infractorii pot încasa banii. Alte amenințări sunt accesarea rețelelor Wi-Fi gratuite și încărcarea prin USB, care duc la compromiterea dispozitivului victimei cu programe alware concepute pentru a deturna dispozitivul și/sau pentru a fura date și parole.