Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează în privința fraudelor. Mai exact, românii care obișnuiesc să facă plăți cu cardul pot fi ținta infractorilor cibernetici și pot fi fraudați extrem de ușor.
În era digitală, cumpărăturile online și plata vacanțelor au devenit o parte integrată a vieții. Totuși, prreocuparea pentru riscul de fraudă crește major, iar infractorii cibernetici continuă să facă pagube celor care obișnuiesc să plătească online.
La începutul verii, românii obișnuiesc să caute city break-uri și vacanțe în Europa și nu numai, iar, de cele mai multe ori, rezervările la hotel și plata sunt făcute online. La fel se întâmplă și cu biletele de avion sau cu taxa la diverse muzee sau obiective turistice din destinația aleasă. Directoratul Național de Securitate Cibernetică trage un semnal de alarmă cu privire la plățile online, mai ales în această perioadă. Rezervarea biletelor de avion sau a hotelurilor poate deveni un coșmar din cauza hackerilor care încep să fure conturile și să trimită mesaje false din partea reprezentanților hotelieri în care cer datele cardului sau chiar sume mari de bani.
Șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Mihai Rotariu, a declarat că infractorii cibernetici încep să fie din ce în ce mai activit și sunt cu ochii pe nevoia românilor de a rezerva vacanțe sau unităție de cazare direct de pe internet. Hackerii obișnuiesc să petreacă timp pe diverse platforme de rezervare ca Booking sau Airbnb și inventează hoteluri sau unități de cazare care, în realitate, nu există.
„Sigur că da, vine perioada vacanțelor, dar atacatorii, spre deosebire de unii dintre noi, nu-și au liber, de aceea vor încerca să exploateze această nevoie a noastră de a rezerva, de exemplu, anumite vacanțe online sau unități de cazare online și vizează inclusiv platformele acestea de tip booking. Există posibilitatea să fie și niște hoteluri inexistente, unități de cazare inexistente, deci trebuie să fim atenți și la chestia asta, să facem o minimă documentare”, a spus Mihai Rotariu, potrivit Capital.
Mihai Rotariu, Șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică, spune că în momentul în care facem rezervări online pentru vacanțe, trebuie să fim foarte atenți și să nu facem plăți în avans, solicitate sub diferite pretexte.
Citește și: Ce metodă au găsit hackerii pentru a-ți fura contul de Instagram și cum poți să îl recuperezi
„Momentul în care ne rezervăm vacanța în mediul online, dar și posibilitatea ca un cont al unei astfel de unități de cazare să fi fost compromis printr-un atac de tip phishing și ulterior atacatorii, folosindu-se de acel cont, să scrie utilizatorilor care au făcut deja o rezervare că este nevoie să facă o plată.
Plata este minimală, da, poate doar un avans important pentru ei, să colecteze datele de card și de aceea ne vor transmite de cele mai multe ori un link în acel mesaj, așa cum avem și în acest exemplu”, a explicat acesta.