- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avertisment sumbru: Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale din cauza climei. „Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini”

14 May, 09:53 • Bumbeneci Diana
Agricultura din România se îndreaptă pas cu pas către un adevărat colaps, fermierii fiind nevoiți să schimbe produsele tradiționale cu cele din alte țări. Clima este cea care îi obligă pe români să ia decizii radicale.
Avertisment sumbru: Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale din cauza climei. „Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini”

Românii și-ar putea lua adio de la mere, pere, cartofi, porumb și alte fructe sau legume cu care ne-am obișnuit de zeci de ani, totul din cauza climei care se schimbă într-un ritm alert. Kiwi şi curmale la Dăbuleni, smochini în Roşiori sau goji la Braşov ar putea fi următoarele plantații în țara noastră, iar fermierii trebuie să se orienteze la produsele cultivate conform temperaturilor actuale, potrivit unui material Zf.

Românii și-ar putea lua ADIO de la fructele și legumele tradiționale

Adaptarea în România a culturilor mediteraneene apare, din nefericire, în contextul în care schimbările climatice pun sub semnul întrebării producţiile culturilor tradiţionale. De mulți ani încoace, iernile sunt multe prea blânde, iar primăverile cu temperaturi ridicate, cum au ajuns în acest an la maxime de 30 grade C în aprilie, verile foarte călduroase şi toamnele cu secetă sunt semne ale viitoarei clime din România, temperaturi nespecifice țării noastre, dar cu care trebuie să ne obișnuim.

„Din experienţa noastră, am dovedit că se pot face curmale, kiwi, kaki şi fistic la Dăbuleni. Chiar şi măslinul vegetează aici, înfloreşte, leagă, dar încă nu a dat fructe“, spune Aurelia Diaconu, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile

Plantațiile de măslini vor înlocui fructele și legumele tradiționale
Plantațiile de măslini vor înlocui fructele și legumele tradiționale

La ora actuală, în țara noastră se mai produce şi broccoli, care împreună cu conopida se întinde pe 1.730 de hectare, dar şi sparanghel, broccolini, banana nordului sau migdale, despre care nu există date statistice în acest moment. Mai mult, românii au început să cultive și sparanghel, ricin, baby spanac și alte produse care până acum nici nu erau luate în considerare de fermierii români.

„Se schimbă clima şi atunci ar fi bine să vedem ce se produce acum în Grecia, în Italia, Spania”, a spus Marius Petrache, director general al Marcoser, companie care cultivă 3 hectare cu legume în câmp şi în solarii în Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară.

Citește și: Lovitură dură pentru români. Guvernul taie 50% din bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult