Deducerile fiscale pot afecta circa 1,8 milioane de salariați cu salariu minim. Este avertismentul Blocului Național Sindical (BNS), care a oferit şi o serie de soluţii pentru procesul de reformare a întregului sistem salarial național.
Blocul Național Sindical (BNS) confirmă decizia Guvernului de a găsi o soluție corectă pentru lucrătorii din sectoarele economice construcții, industrie alimentară și agricultură, însă avertizează că eliminarea deducerilor fiscale va afecta 1,8 milioane de salariați plătii cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut.
„Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime în aceste domenii. Noul salariu din construcții, de 4.582 de lei, cât și cel din agricultură și industria alimentară, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura că lucrătorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorările elimină scăderile generate de anularea facilităților fiscale pentru aceste domenii”, transmite BNS într-un comunicat de presă.
BNS a mai explicat că pe tema eliminării deducerilor fiscale din Ordonanța de urgență nr. 168 din 2022 privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene și modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul României nu a ținut cont la momentul respectiv de propunerile Blocului.
„Eliminarea târzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, în valoare de 3.300 de lei brut. Pentru toți acești salariați venitul minim net, începând cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei. O posibilă corecție a veniturilor nete pentru salariații plătiți cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabilă abia de la 1 ianuarie 2024, odată cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim”, mai arată BNS.
BNS a propus Guvernului României, în cadrul Consiliului Național Tripartit, crearea unor grupuri de lucru tehnice tripartite. Este vorba despre grupurile care au scopul de a facilita procesul de elaborare și adoptare a unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim, astfel încât puterea discreționară a guvernelor în a stabili salariul minim brut să fie eliminată până la sfârșitul primului trimestru al anului 2024 (jalon de îndeplinit în PNRR, cu termen scadent sfârșitul trimestrului 1 din 2024).
„Este esențial ca schimbările legislative să fie implementate într-un mod coordonat și eficient, pentru a asigura o abordare sustenabilă și echitabilă a politicii salariale.
În acest sens în cursul săptămânii viitoare, BNS va înainta Ministerului Muncii și Solidarității Sociale un plan de măsuri, care va fi discutat în cadrul grupurilor de lucru tehnice din care am propus să facă parte, pe lângă partenerii sociali reprezentativi, reprezentanți ai: Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Institutului Național de Statistică, Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, eventual reprezentanți ai Băncii Naționale a României.
Un alt obiectiv major ce va trebui să fie asumat în cadrul acestor grupuri de lucru este transpunerea directivei europene referitoare la salariul minim până la data limită de 15 noiembrie 2024.
În acest sens, BNS consideră că este crucial ca toate părțile implicate să colaboreze în mod activ și să se implice în procesul de reformare a întregului sistem salarial național”, mai arată Blocul Național Sindical
Blocul Național Sindical a mai explicat faptul că transparența, predictibilitatea și dialogul social sunt elemente-cheie pentru asigurarea unui mediu economico-social stabil și consideră că România are nevoie acum, mai mult ca niciodată, de o politică salarială corectă, condiții de muncă și salarii decente, astfel încât și piața muncii să devină atractivă.