În unele cazuri, escrocii cer victimelor să instaleze diferite aplicații sau să facă acțiuni care duc la așa-zise tranzacții financiare generatoare de câștiguri rapide.
”În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, au precizat reprezentanții BNR.
Escrocii folosesc elemente de identitate vizuale ale instituției în numele căreia pretind că sună sau trimit mesaje. În plus, se folosesc de mesaje audio sau video pentru a pretinde că sunt șefi ai unor instituții și a câștiga încredere, dând impresia că e vorba de o comunicare oficială.
Citește și Stațiunea din România unde se vând toate proprietățile. „Nicio investiție, nicio dezvoltare, nimic”