După cum a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, situația economică din România nu indică că ne îndreptăm către recesiune. Această concluzie este susținută de faptul că absorbția fondurilor europene continuă să progreseze, investițiile sunt în curs de desfășurare și se înregistrează o creștere a consumului. Astfel, perspectivele economice sunt favorabile și sugerează că țara se află pe o traiectorie stabilă și în creștere, contrar temerilor legate de o posibilă recesiune, transmite Ziarul Financiar.
„Nu suntem în recesiune. Nu cred că suntem nici în direcţia aceea. Ar fi fost posibil, să zicem, dacă nu se atrageau bani europeni. Dar văd că merg destul de bine, investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit.
Încetinire a creşterii PIB am avut, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a PIB, cu cifre mari, nu cu 0,1% sau…Deci nu avem recesiune şi nu vedem. Sunt mai multe definiţii ale recesiunii, că ai o recesiune dacă ai două trimestre cu scădere, chiar dacă este uşoară, dar sper să nu ajungem nici acolo. Există o problemă, cu corecţia datelor statistice.
Nu este uşor să calculezi corect cifre statistice agregate, globale, mai pot să apară corecţii. Dar nu cred că doreşte nimeni să aibă ţara recesiune. Eu nu văd recesiune”, a declarat Mugur Isărescu la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Mugur Isărescu a subliniat importanța menținerii ritmului solid al investițiilor, ce provine în mare parte din utilizarea eficientă a resurselor financiare europene. De asemenea, a evidențiat posibilitatea unei creșteri a consumului, pe măsură ce puterea de cumpărare a populației și accesul la credite se îmbunătățesc. Această perspectivă vine în contextul în care în trimestrele doi și trei ale anului 2023 s-a observat o moderare a creșterii consumului la nivelul populației.
Mugur Isărescu a adăugat: „Cererea excedentară se menţine la valori pozitive pe un orizont temporal mai lung comparativ cu ipotezele din ultimul Raport în principal sub efectul revizuirii impactului asupra economiei din partea impulsului fiscal, atât pentru anul curent, cât şi pentru cel următor reflectând materializarea unor riscuri privind politica fiscală şi de venituri evidenţiate în precedentul Raport, în special creşterile consistente, deja legiferate, ale pensiilor”.
Te-ar putea interesa și: Marea Britanie a intrat în recesiune. Britanicii au cele mai slabe performanțe economice din 2009, cu excepția primul an de pandemie