- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avioanele spion ale NATO au aterizat la București! Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: „România și Aliații sunt în siguranță!”

18 Jan, 02:01 • Gorgorin iulia
Avioanele spion ale NATO au aterizat, marți, la baza militară aeriană de la Otopeni, după ce au fost relocate din Germania. Ele vor executa, în următoarele săptămâni, zboruri de recunoaştere şi supraveghere.
Avioanele spion ale NATO au aterizat la București! Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr: România și Aliații sunt în siguranță!

În contextul agresiunii ilegale a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezența aeriană în flancul estic al Alianței cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și avioane cisternă.

Citiți și: Avioanele de luptă rusești aproape că au dispărut de pe cerul Ucrainei. Rusia a pierdut până în prezent peste 60 de avioane în conflict

Avioanele spion NATO au ajuns la București

Avioanele spion
Avioanele spion

Avioanele de supraveghere Airborne Warning and Control System au ajuns din Germania la București, de unde vor transmite NATO informaţii despre orice mişcare tactică şi operaţională de la graniţa Alianţei, conform Agerpres.

Aeronavele AWACS din cadrul Forței Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, au aterizat, astăzi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele rusești în apropierea granițelor NATO, a anunțat Ministerul Apărării Naționale.

„Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței.
În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România și Aliații sunt în siguranță!”, a anunțat marți, Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

Ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, a declarat cu această ocazie că misiunea NATO a militarilor germani în România reprezintă un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Germaniei în România, misiunea va fi condusă de generalul de brigadă german Ştefan Neumann şi va dura câteva săptămâni. În total, aproximativ 180 de militari NATO vor fi dislocaţi la Baza Aeriană Otopeni în cadrul unei echipe multinaţionale.

„Cu ajutorul Airborne Early Warning and Control System, NATO are la dispoziţie o capacitate de supraveghere aeriană şi maritimă puternică şi flexibilă. Bine pregătiţi, vom efectua în curând şi zboruri de la Bucureşti pentru o perioadă limitată de timp, aducând astfel o contribuţie importantă la misiunile de recunoaştere şi supraveghere pe Flancul estic al NATO. În timpul pregătirii, am fost impresionat de sprijinul atât profesional, cât şi flexibil oferit de forţele armate române. Acest lucru ilustrează cât de bine funcţionează NATO”, a declarat Ştefan W. Neumann, conform comunicatului.

Alianţa Nord-Atlantică a relocat în țara noastră cele trei dintre avioanele sale de recunoaştere AWACS de la baza militară germană din Geilenkirchen, de lângă Aachen, pentru întărirea Flancului sud-estic al teritoriului aliat.

„Mă bucur că Germania are o contribuţie esenţială la misiunea NATO AWACS din România. Comanda acestei misiuni de către generalul de brigadă german Ştefan Neumann şi marele contingent german de militari participanţi din mai multe state membre NATO demonstrează încă o dată că suntem alături de partenerii noştri români. Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei marchează un „punct de cotitură”. Şi aici, în România, resimţim efectele acestui război cumplit. Cu ajutorul aeronavelor de recunoaştere AWACS în cadrul NATO, se aduce o contribuţie importantă la consolidarea Flancului sud-estic şi la susţinerea sistemului de avertizare timpurie al NATO. Este un semnal important de solidaritate transatlantică şi europeană”, a afirmat Peer Gebauer.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a scris, vineri, pe Facebook, că aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare.

„NATO va trimite, săptămâna viitoare, o capabilitate strategică în România – o aeronavă din flota Airborne Warning and Control System (AWACS). O capabilitate extrem de performantă, aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO și, implicit, al României. Acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informații critice, în timp real, despre orice mișcare tactică și operațională și va sprijini sistemul Alianței de alertă rapidă.Cerul și teritoriul României sunt in deplină în siguranță!”, a dat asigurări Mircea Geoană.

Citiți și: Reacția oficială NATO, după propunerea de armistițiu temporar a Rusiei

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci