- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Avocatul Poporului atacă la CCR legea privind acordarea de burse de merit pentru minim 30% din elevii unei clase

23 Jan, 21:19 • Adrian Popovici
Avocatul Poporului anunţă că a trimis la curtea Curtea Constituţională articolul din legea învățământului preuniversitar care stabilește faptul că bursele de merit se acordă pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”.
Avocatul Poporului atacă la CCR legea privind acordarea de burse de merit pentru minim 30% din elevii unei clase

Avocatul Poporului anunţă că a trimis la curtea Curtea Constituţională articolul din legea învățământului preuniversitar care stabilește faptul că bursele de merit se acordă pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”. Avocatul Poporului spune că acest articol stabilește în mod neconstituțional posibilitatea ca acei elevi elevi care au note mici de a obțină burse de merit, transmite Edupedu.

„Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selecții bazate pe criteriul meritocrației”, a mai transmis Avocatul Poporului.

Sesizarea depusă de Avocatul Poporului la Curtea Constituțională vizează articolul 108 din legea învățământului preuniversitar care stabilește că bursele de merit se acordă pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”. Interpretarea dată de această instituție indică faptul că acest text ar permite elevilor cu note mai mici să ia burse.

Potrivit documentului trimis de Avocatul Poporului către Curtea Constituțională reiese că „din analiza articolului 108 alin. (12) lit. a) din Legea nr. 198/2023, reiese că aceasta, prin conținutul său normativ, deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevii cu performanțe slabe să beneficieze de o bursă de merit. Bursa de merit este definită de art. 108 alin. (4) din lege ca fiind o formă de stimulare a performantei elevilor. Or, in pofida acordării unei burse pentru stimularea performanței, dispozitiile criticate reglementează neconstitutional posibilitatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină bursă de merit, singura performanță a acestora fiind aceea că se înscriu în procentul de 30% din fiecare clasă de gimnaziu si liceu”.

Citește și: Burse elevi 2024. Care este data la care intră banii pe carduri. De ce sume beneficiază copiii anul acesta

Cum justifică Avocatul Poporului decizia de a merge la CCR?

„Evaluarea în învățământ înseamnă și selecție, iar selecția presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării. Una din funcțiile importante ale evaluării este cea de selecție, pe lângă multe altele, cum ar fi funcția educativă, funcția de feedback, de certificare, de competiție etc. Selecția pe baza unor criterii de calitate (notele) are un impact major asupra poziției școlare a elevului.

Nevoia de selecție apare din faptul că există un univers școlar și social competitiv. Dar, în acelaşi timp, trebuie să vorbim despre o selecție rezonabilă, pe baza unor criterii clare, iar nu simpla apartenență la un procent de elevi. Lipsa de selectivitate poate induce în conștiinta elevilor, a părinților și a altor factori educationali ideea lipsei de calitate a procesului de educație şi de formare. Bursa de merit trebuie să fie expresia unei selectii bazate pe criteriul meritocrației, specific sistemului public de educatie.

În aceste condiții, lipsa criteriului notelor, ca rezultat al evaluării selective, din conținutul juridic al normei prin care se acordă bursele de merit, este de natură să contravină principiului securitatii normei juridice și dreptului la învățătură”, transmite Avocatul Poporului.

Te-ar putea interesa și: Burse sociale 2024. Ce venituri se iau în calcul în cazul acestui tip de burse școlare. Ce elevi pot beneficia de ele

Urmărește Daily Business pe Google News