Azilele de bătrâni sunt o opțiune pe care o iau în calcul mulți români care au serviciu și rude care au nevoie de îngrijire permanentă. În timp ce cei care nu dispun de prea mulți bani preferă să angajeze persoane care vin la domiciliu să aibă grijă de vârstnici, cei cu dare de mână preferă căminele de bătrâni, locuri în care seniorii au parte de îngrijire oferită de personal medical, dar și de socializare.
Tarifele la azile nu sunt deloc mici și se majorează cu inflația. La Sibiu, spre exemplu, există o situație aparte. Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice din Sibiu vor plăti tarife majorate, majorarea calculându-se în funcție de starea de sănătate redată de gradul de dependență, potrivit oradesibiu.ro. Consilierii locali urmează să voteze, joi, un proiect care prevedere creșterea tarifelor la căminul de bătrâni.
Azilul din Sibiu are o capacitate de 90 de locuri, dintre care 20 pentru beneficiari dependenți, 60 pentru beneficiari semidependenți și 10 pentru beneficiari independenți. În prezent, doar 66 de locuri sunt ocupate.
Citeste si O nouă scamatorie apare în rândul pensionarilor. Operațiunea „Cadoul” lasă bătrânii fără bani
„Costul mediu lunar de întreținere se stabilește în funcție de gradul de dependență al persoanei vârstnice îngrijite și are în vedere totalitatea cheltuielilor curente anuale ale căminului”, se arată în raportul de specialitate. Costul mediu lunar de întreținere s-a determinat pornind de la media cheltuielilor de funcționare ale căminului aferente anului 2024, în sumă de 3.454.302 lei, împărțit la numărul mediu al beneficiarilor din cămin. A rezultat, astfel, un cost mediu lunar de 4.361 lei/beneficiar/lună.
Astfel, persoanele independente (încadrate în gradul III de dependență) vor plăti o contribuție lunară de întreținere de 2.000 lei față de 1.600 lei în 2024. Persoanele semidependente (încadrate în gradul II de dependență) și persoanele dependente (încadrate în gradul I de dependență) vor achita o taxă de 2.500 lei, față de 1.700 lei în 2024. Contribuția a fost stabilită diferențiat deoarece beneficiarii dependenți și cei semidependenți necesită mai multe resurse și sprijin.
Municipalitatea motivează majorările prin prisma evoluției costului mediu lunar în perioada 2023-2024, înregistrându-se o creștere/beneficiar de 16,20%. De altfel, potrivit proiectului de hotărâre ce va ajunge pe masa consilierilor locali, contribuția a fost majorată și fiindcă a crescut salariul minim pe economie, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile s-au mărit.