- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Azomureș, luat în calcul pentru vânzare. Acționarii elvețieni pregătesc mutarea. Un magnat român ar putea prelua controlul!

07 Oct, 21:59 • Bugiu ⁠Ana Maria
Elvețienii vor să vândă Azomureș din cauza prețurilor ridicate la gaze. Ștefan Vuza, proprietarul Chimcomplex, este interesat de achiziție.
Azomureș, luat în calcul pentru vânzare. Acționarii elvețieni pregătesc mutarea. Un magnat român ar putea prelua controlul!

Grupul elvețian Ameropa ia în considerare vânzarea combinatului de îngrășăminte Azomureș, principalul motiv fiind prețurile ridicate la gaze, care afectează grav funcționarea continuă a producției. Omul de afaceri Ștefan Vuza, cunoscut pentru deținerea combinatului Chimcomplex, ar fi interesat de achiziționarea Azomureș, iar discuții între cele două părți au fost deja confirmate de surse interne din cadrul combinatului, potrivit economedia.ro.

Pe lângă Chimcomplex, Romgaz a fost menționată ca un posibil cumpărător, însă compania a negat oficial că ar fi avut discuții în acest sens. În același timp, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că se caută soluții pentru a valorifica gazul românesc, inclusiv prin implicarea companiilor de stat, ca parte a unei strategii de adăugare de valoare gazelor naturale produse în țară.

Te-ar mai putea interesa și: Cresc importurile de gaze în România. Azomureș a dus la o creștere cu 50% a producției

foto: Azomureș

Azomureș, luat în calcul pentru vânzare. Acționarii elvețieni pregătesc mutarea. Un magnat român ar putea prelua controlul!

Sursele Economedia indică faptul că Azomureș se confruntă cu dificultăți majore din cauza prețurilor ridicate la gaze naturale, care au forțat compania să oprească și să redeschidă producția în mod repetat. În aceste perioade de inactivitate, combinatul susține angajații prin șomaj tehnic. În acest context, proprietarii elvețieni, Ameropa, iau în considerare vânzarea combinatului, iar surse interne au confirmat că discuții sunt în desfășurare cu Chimcomplex, deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza.

„Azomureș este în discuții cu Chimcomplex pentru a explora modalități prin care se poate uni industria chimică din România, pentru a construi o forță competitivă la nivel global susținută de resurse energetice strategice cu scopul de a aproviziona fermierii din România.

Toate acestea au nevoie de sprijinul politicii guvernamentale, în special în sectorul energetic, dar vedem pași importanți în această direcție în ultimele luni și vom explora dacă întărirea sectorului de producție chimică poate oferi puterea industrială de a deveni lideri la nivel european”, arată surse din Azomureș consultate de Economedia.

Omul de afaceri Ștefan Vuza nu a negat interesul pentru achiziția Azomureș și a declarat pentru Economedia că analizează constant oportunitățile din piață pentru a deveni cel mai mare grup industrial din Estul Europei.

„În mod constant analizăm oportunitățile din piață, atât din România, cât și la nivel regional, care ar putea contribui la creșterea și consolidarea poziției noastre pe termen lung și asigurarea siguranței alimentare a României!
Cred că putem deveni cel mai mare grup industrial din Estul Europei și în primele 5 din Europa în domeniului nostru al chimiei!

În acest context, evaluăm cu atenție fiecare oportunitate care ne-ar putea ajuta să ne atingem aceste obiective, iar orice decizie este luată în linie cu strategia noastră pe termen lung și cu angajamentul nostru față de țară!

Vom comunica transparent orice decizii de investiții vom lua atunci când ele se vor concretiza iar până atunci, salutăm articolele ce ne sunt contrare și reamintim opiniei publice că tot așa a fost și în timpul tranzacției de achiziție al Oltchimului ceea ce ne indică ca suntem pe drumul cel bun și pentru următoarele tranzacții pentru că știm ca Zmeul se înalță împotriva vântului!”, a zis omul de afaceri, Ștefan Vuza.

„Am înțeles ca au fost niște tatonări”, au declarat și surse guvernamentale pentru Economedia.

O sursă a declarat pentru Economedia că Romgaz ar fi implicată în discuții pentru achiziționarea combinatului Azomureș și ar desfășura proceduri de due diligence pentru a evalua această posibilitate. Totuși, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a negat că ar fi avut loc astfel de discuții. Ulterior, el nu a oferit un răspuns clar privind interesul potențial al Romgaz pentru achiziția Azomureș.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat pentru Economedia că „ministerul Energiei, inclusiv prin companiile din portofoliu, caută soluții pentru a da valoare adăugată gazului românesc, cu atât mai mult cu cât în 2027 producția de gaz românesc se va dubla și avem nevoie de opțiuni pentru a valorifica acest gaz în economia românească și nu de a-l exporta la o valoare mai mică”.

Romgaz plănuiește să înceapă producția de gaze din zăcământul Neptun Deep din Marea Neagră în 2027, proiect desfășurat împreună cu OMV Petrom. În trecut, Romgaz a explorat posibilitatea extinderii activităților prin achiziționarea sau construcția unei unități chimice, pentru a valorifica mai eficient gazele naturale extrase. Interesul Chimcomplex pentru achiziționarea Azomureș a fost inițial raportat de publicația Puterea.

Te-ar mai putea interesa și: Azomureş reia producţia de îngăşăminte, sistată în decembrie: „Încercăm să oferim un sprijin agriculturii locale şi fermierilor”