Simulare bacalaureat 2024. Așa cum s-a anunțat încă de acum câteva luni, pe data de 4 martie începe prima probă scrisă pe care o vor susține elevii din România în anii terminali de liceu. Apar însă și schimbări în regulamentul de desfășurare a examenului: Pentru prima dată, lucrările vor fi scanate de către profesorii asistenți, apoi vor fi corectate.
Accesul elevilor în sălile de clasă se va face la cel mult ora 08:30. Candidații vor fi repartizați câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în sălile de examen. Liceenii vor avea la dispoziție 3 ore pentru a rezolva cerințele, din momentul în care toate cerințele au fost transmise.
Elevii nu vor avea la simulare aceleași subiecte posibile ca la Bacalaureatul din vară, deoarece profesorii de la clasă respectă programa, așa că nu vor fi date subiecte care încă nu au fost predate. Așadar, la Limba și literatura română, elevii nu trebuie să pregătească, pentru simulare, noțiuni despre:
Nu se pune problema depunerii contestațiilor, din moment ce este vorba doar despre o simulare pentru examenul de Bacalaureat 2024.
Scanarea lucrărilor a stârnit controverse
Și părinții, dar și elevii s-au plâns că scanarea lucrărilor de la simularea de bacalaureat 2024 ar putea să dea erori. Pentru a lămuri această problemă, Ministerul Educației a venit cu precizări clare, pe site-ul oficial. Autoritățile au transmis că nu este loc de greșeală și că nimeni nu trebuie să își facă griji. De asemenea, a justificat și alegerea digitalizării:
Decizia de a generaliza evaluarea digitalizată este fundamentată pe beneficiile confirmate odată cu pilotarea, dintre care menționăm următoarele: