Impozitul pe bacşiş ar putea fi eliminat, la doi ani de la implementare, pe motiv că a adus bugetului de stat venituri de 3 ori mai puţine decât se aşteptau autorităţile. Un proiect de lege în acest sens a fost deja depus la Parlament. Industria este împărţită: unii patroni de restaurante sustin că încasările lor venite din bacşiş au crescut, în timp ce alţii spun că veniturile angajaţilor au scăzut.
În ultimul an, 34 de milioane de lei au ajuns în visteria statului de pe urma impozitării bacşişului. De trei ori mai puţin decât estimările făcute de Executiv. Una din explicaţii este legată de faptul că unele restaurante nu declară tot bacşişul netrecut pe nota de plată. Locaţiile prinse au fost amendate numai anul trecut cu 7 milioane de lei.
Bacșișul a devenit o obligație. Un român a rămas mască atunci când a văzut nota de plată: „Ce se întâmplă în Cluj?”
Acum, parlamentarii ar putea decide eliminarea taxării bacşişului. La Senat a fost depus deja proiect de lege.
Claudiu Năsui, iniţiatorul proiectului, USR: Putem să plătim cu cardul, putem să facem ce făceam şi acum. Apare pe bon, apare pe notă, banii sunt fiscalizaţi, intră în sistem, doar că nu li se mai percepe 10% impozit. E un impozit disfuncţional. Nu de acolo o să se echilibreze bugetul.
Impozitarea bacşişului a împărţit industria în două.
Cătălin Mahu, patron restaurant: S-a simţit că cineva le ia bani din buzunar. Legea este aşa, doar pentru ospătari. Nu e corect. E discriminatorie. Eliminarea ei ar rezolva această dispută şi încă un lucru, ar elibera contabilitatea de a mai face încă o situaţie.
Dragoş Panait, patronul unui restaurant: Există o formă prin care companiile astăzi pot plăti acel bacşiş din veniturile societăţii respective, faţă de trecut, când aveai petrecerea corporate şi nu prea avea cine să îţi plătească bacşişul.
Daniel Mischie, vicepreşedinte, HORA: Bacşişul nu este impus, deci el nu afectează preţurile din meniu. După implementarea bacşişului reglementat, valoarea absolută a crescut de la 8,5 a 9,5, 10% în total industrie. Deci, practic, angajaţii, ostătarii câştigă mai mult astăzi în industrie.
Și clienţii au păreri împărţite.
Prefer să la să cash pentru că ştiu că ajunge direct la chelner.
Pe nota de plată, clar, pentru că nu prea folosesc cash.
Dacă se plăteşte nota cash sau card, tot cash las şi chelnerului.
Economiştii spun că nu sumele lăsate chelnerilor este adevărata problemă a României, când vine vorba de evaziune fiscală.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2023/02/bacsis-1.jpg)
Adrian Benţa, expert în fiscalitate: Statul ar putea să combată transferurile de profituri pe care le fac multinaționalele prin preţuri de transfer sau statul ar putea să îşi reducă acele cheltuieli inutile prin care anumite licitaţii publice sunt trunchiate.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament şi mai apoi votat ca să-şi producă efecte.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Senat și apoi în Camera Deputaților, for decizional, iar dacă va fi adoptat, va elimina obligativitatea impozitării bacșișului. Astfel, se va reveni la sistemul anterior, în care bacșișul nu este evidențiat pe bonul fiscal și nu este considerat venit impozabil.
Implementarea legii a fost un eşec evident, arată inițiatorii proiectului, care precizează că veniturile statului din impozitarea bacşişului sunt mult sub estimările iniţiale şi nu corespund „nici măcar celor mai pesimiste prognoze”. În primul an de aplicare, Guvernul a încasat impozit pe bacșiș de sub 30 de milioane de lei, o sumă de trei ori mai mică decât estimările iniţiale.
De asemenea, în pofida intenției de a aduce fonduri suplimentare la bugetul statului, această măsură a crescut costurile de conformare pentru operatorii economici și a avut un impact direct asupra prețurilor pentru clienți, mai arată autorii proiectului.
Suma câștigată de un ospătar la mare, din bacșiș, în „seara cea mai bună”
„În contextul impozitării bacșișului, chelnerii și clienții sunt cei mai afectați. Chelnerii pierd o parte semnificativă din veniturile lor, iar clienții se confruntă cu prețuri mai mari și, uneori, cu servicii de calitate inferioară, deoarece chelnerii sunt descurajați să ofere servicii suplimentare.
Bacșișul reprezintă adesea o parte semnificativă din veniturile angajaților din domeniul ospitalității, iar prin impozitarea sa se reduce motivația angajaților de a oferi servicii de calitate și de a se strădui să satisfacă nevoile și dorințele clienților. Acest lucru poate duce la o scădere a calității experienței în industria ospitalității și poate afecta în final competitivitatea acestei industrii”, se precizează în expunerea de motive.
Mai mult, impunerea unui impozit pe bacșiș „aduce cu sine o creștere a costurilor administrative și pentru stat, deoarece este necesară monitorizarea, colectarea și administrarea impozitului”.
„Această creștere a cheltuielilor administrative reflectă ineficiența măsurii care nu aduce un beneficiu proporțional în încasările fiscale. Datele privind încasările fiscale din impozitarea bacșișului subliniază ineficiența măsurii, veniturile obținute din impozitarea bacșișului fiind mult sub estimările inițiale și nu justifică cheltuielile administrative și eforturile depuse în implementarea și monitorizarea acestei măsuri fiscale.
În plus, cheltuielile și resursele administrative ale statului alocate pentru implementarea și monitorizarea impozitării bacșișului ar putea fi mai bine direcționate către alte domenii și programe care aduc beneficii mai mari pentru societate”, argumentează inițiatorii.
Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România despre controalele ANPC: Ne dorim conlucrarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea activităţii noastre în beneficiul consumatorilor
Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) anunţă printr-un comunicat că îşi exprimă îngrijorarea pentru modul în care se desfășoară controalele ANPC, ”fără un dialog constructiv și fără a permite operatorilor economici să prezinte documente justificative pentru procesele desfășurate”. Reprezentanţii HORA solicită public un dialog în regim de urgenţă cu autorităţile şi spun că îşi doresc conlucrarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea activităţii noastre în beneficiul consumatorilor.
”În contextul recentelor acțiuni de inspecție întreprinse de ANPC în unitățile de alimentaţie publică din anumite centre comerciale și nu numai, HORA – Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – îşi exprimă îngrijorarea pentru modul în care acestea se desfășoară, fără un dialog constructiv și fără a permite operatorilor economici să prezinte documente justificative pentru procesele desfășurate. Apreciem măsurile de reglementare şi protecţie a consumatorilor implementate de ANPC şi considerăm că o colaborare continuă între autorităţi şi operatorii economici este esenţială pentru a asigura transparenţa, responsabilitatea şi conformitatea în sectorul nostru. În acest sens, ne arătăm disponibilitatea să identificăm şi să susţinem împreună cu autorităţile iniţiative dedicate promovării unor practici de business corecte şi sustenabile”, arată HORA.
Patronatul precizează că doreşte să contribuie activ la dezvoltarea şi implementarea unor măsuri echitabile, care să protejeze interesele consumatorilor şi să sprijine activitatea operatorilor economici din HoReCa, fără a crea dificultăţi sau blocaje care să pună în pericol dezvoltarea unui business.
”Atât operatorii economici, cât şi ANPC deservesc acelaşi public, cu acelaşi scop – consumatori mulţumiţi de produsele şi serviciile primite. Ne dorim conlucrarea cu autorităţile pentru îmbunătăţirea activităţii noastre în beneficiul consumatorilor, în cadrul legal şi de reglementare existent, şi nu incriminarea operatorilor economici”, menţionează HORA.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de controale operative în ultimele zile, în urma a decis amendarea unor agenţi economici şi închiderea unor restaurante pentru nerespectarea legislaţiei de către operatorii economici din domeniul alimentaţiei publice.
„Solicităm public un dialog în regim de urgenţă, întrucât foarte mulţi operatori întâmpină grave probleme, atât de imagine, cât şi de evoluţie a business-ului. Este foarte important să stăm împreună la aceeaşi masă şi să avem un dialog coerent, astfel încât să putem fi constructivi”, declară Radu Savopol, preşedinte HORA & Co-fondator 5 TO GO.
HORA – Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România – este autoritatea reprezentativă a industriei ospitalităţii româneşti, ce are misiunea de a susţine şi de a promova interesele şi valorile comune ale membrilor săi, pe plan naţional şi internaţional. HORA reuneşte aproximativ 200 de companii din industrie, cu o cifră de afaceri de peste 700 de milioane de euro anual.