- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bacșișul a devenit o obligație. Un român a rămas mască atunci când a văzut nota de plată: „Ce se întâmplă în Cluj?”

07 Jul, 14:50 • Fundeanu Madalina
Bacșișul s-a transformat într-o obligație în unele localuri din România. Un bărbat, nemulțumit de servicii, a fost forțat să lase tips la un restaurant din Cluj.
Bacșișul a devenit o obligație. Un român a rămas mască atunci când a văzut nota de plată: „Ce se întâmplă în Cluj?”

De curând, un bărbat a constatat că este obligat să lase bacșiș la o terasă, fără să fie întrebat dacă dorește să le lase bani în plus pentru calitatea consumației sau pentru servicii. Românul a fost să mănânce la un local din Cluj și nici măcar nu a fost mulțumit de ce a primit la masă, motiv pentru care s-a enervat când a văzut tips-ul trecut pe nota de plată, conform Bugetul.ro.

Bacșișul nu mai este o alegere în unele restaurante din România

Începând cu anul 2023, s-au schimbat regulile privind tips-urile. Acum este obligatoriu să fie trecută, pe bonul fiscal, și suma pe care oaspetele dorește  să o lase. În acest mod, se combate evaziunea fiscală și ANAF știe exact ce venituri au angajații din industria HoReCa. În lege NU se spune nicăieri că trebuie să lași bani în plus, ci doar să anunți dacă ai lăsat. În ciuda acestui lucru, un local din Cluj a pus automat încă 10%, respectiv 22 de lei, la o notă de 220 de lei.

„Încă nu înțeleg moda asta de a pune bacșiș în mod automat. Ce se întâmplă în Cluj? Serviciul a fost destul de rău și chelnerița e foarte nesimțită. De ce să dau 22 de lei tips?”, a postat bărbatul, pe Facebook.

Ai mai putea citi: Top 10 țări în care angajații sunt fericiți la locul de muncă. Pe ce loc se clasează România

bacșiș
bacșiș

După ce bărbatul din Cluj a povestit pe rețelele de socializare că a fost obligat să dea 10% bacșiș, fără voia sa, mai multe nereguli de la acel restaurant au ieșit la iveală. Spre exemplu, o altă persoană a spus că a fost la același local și s-a trezit cu băuturile trecute de două ori pe nota de plată. Din fericire, a văzut la timp și nu a plătit dublu pentru acestea. Când le-a atras atenția chelnerilor, i s-a spus că a fost o „greșeală”.

Un alt bărbat a mărturisit că a fost la un restaurant, cu soția sa și că pe nota de plată, ospătarul pusese deja cât să lase în plus:

„Când a venit nota, era bifat cât vreo să lași, cu sumele sugerate. Mi se pare de prost gust să aștepți să lase bacșiș peste tot (…) Ne-au dat o masă, mâncarea și băutura nu a avut nimic special. Lucrez ca bucătar, am fost și chelner, dar toți se așteaptă să primească, doar că uită că îți fac treaba”.

Țineți minte că oricine are dreptul de a decide dacă dorește sau nu să acorde tips. Nimeni nu vă poate obliga să plătiți mai mult decât ați consumat.

Vezi mai multe știri: Afacerea care face furori în România. Restaurantele fără bucătari fac un profit uriaș: produse de peste 400.000 de euro au fost vândute doar într-o lună