”Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator «Clostridium Perfringens» să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:
• evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea,
• evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea,
• în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul Iulian Timofei.
Clostridium perfringens ajunge de obicei în intestinul uman și animal odată cu ingerarea de alimente contaminate. Odată ajuns în intestin bacteria sporulează și în consecință produce enterotoxină. Simptomele infecției cu Costridium perfringens sunt diaree și crampe abdominale după 8-20 ore de la ingestia alimentului contaminat. Rar se mai înregistrează febră, nausea, vomizări. Durata bolii, cu excepția bătrânilor și persoanelor debilitate, este scurtă – fiind de aproximativ o zi.