Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea şi poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate fac, miercuri, şapte percheziţii domiciliare într-un dosar în care anchetează activitatea unei grupări specializate în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals informatic şi spălarea banilor. Membrii grupului ar fi deschis, în mai multe ţări europene, conturi bancare în care erau colectaţi bani proveniţi din înşelăciuni produse pe internet, în urma postării unor anunţuri false privind vânzarea de produse. Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar se ridică la două milioane de euro.
Alte articole: Românii își pot schimba online furnizorul de energie electrică și gaze. Care e timpul de așteptare
„Din cercetări a reieşit că, în perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2022, 3 persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat alţi 36 de membri, care ar fi deschis conturi bancare în Slovacia, Germania, Spania, Polonia şi Olanda.
Aceste conturi ar fi fost puse la dispoziţia unei alte grupări infracţionale organizate, cu scopul de a fi utilizate în vederea colectării sumelor de bani achitate de persoanele vătămate, ca preţ al unor produse cu privire la care ar fi fost postate online anunţuri fictive de vânzare sau închiriere. Conturile bancare ar fi fost folosite atât în vederea colectării sumelor de bani obţinute în această modalitate, cât şi pentru transferarea acestora către alte conturi, în vederea ascunderii origini lor ilicite”, transmit anchetatorii, printr-un comunicat dat publicităţii miercuri.
Nu este prima oară cănd județul Vâlcea apare într-un dosar de acest fel, din contră. Județul a fost numit în mod neironic „Hackerville” după nenumărate astfel de scandaluri. În primăvara anului curent, erau ralizate percheziții într-un alt dosar care viza un grup infracțional acuzat de faptul că ar fi păcălit peste 200 de persoane din Italia, Spania, Norvegia, Olanda şi Belgia. Valoarea totală a prejudiciului din acel dosar fiind estimată la aproximativ 450.000 de euro.
În 2011, de exemplu, Le Monde scria despre Râmnicu Vâlcea și cum acolo există Hackerville, acest tărâm al hackingului. În același an, Wired explora subiectul și încerca să facă lumină în lumea din Râmnicu Vâlcea. Articolelor de presă li s-au adăugat documentarul din 2015 despre Hackerville, dar și serialul produs de HBO, cu același nume și o vagă legătură cu ce se întâmpla, de fapt, în Râmnicu Vâlcea.