- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bâlbe ale MIPE în ce priveşte pragul de venit al beneficiarilor tichetelor educaţionale pentru copiii de grădiniţă

27 Sep, 13:27 • Russo George
Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene (MIPE) a emis recent o precizare privind stabilirea venitului net pentru familiile cu copii la grădiniță care doresc să beneficieze de cardurile educaționale în valoare de 500 de lei. Potrivit unui comunicat oficial, “un venit net lunar ajustat este de 700 de lei, inclusiv”. Cu toate acestea, rămâne incert dacă la calculul venitului minim de incluziune se iau în considerare alocațiile pentru copii, din cauza referințelor la două acte normative contradictorii.
Bâlbe ale MIPE în ce priveşte pragul de venit al beneficiarilor tichetelor educaţionale pentru copiii de grădiniţă

MIPE a anunțat că termenul pentru depunerea cererilor pentru cardurile educaționale a fost extins până la 23 octombrie 2024, oferind părinților din familiile defavorizate ocazia de a solicita aceste tichete. Părinții care se încadrează în criteriile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 pot beneficia de ajutoare din fonduri europene și în acest an școlar. Totuși, stabilirea pragului de venit pentru acordarea acestor tichete implică corelarea a cel puțin patru legi și ordonanțe de urgență, ceea ce complică procesul de aplicare.

Într-o solicitare adresată MIPE, Edupedu.ro a cerut detalii despre modul de calcul al pragului de venit pentru familiile cu copii la grădiniță. MIPE a răspuns că pentru a se încadra în criterii, părinții sau reprezentanții legali ai preșcolarilor trebuie să aibă un venit net ajustat de până la 700 de lei.

Ministerul a menționat însă că există discrepanțe între diferitele acte normative menționate, inclusiv prevederile Legii 416/2001 privind venitul minim garantat și cele ale Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, care au fost abrogate în urma intrării în vigoare a Legii 196/2016. În această lege, art. 9 alin. (3) lit. c stipulează: “pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 700 de lei inclusiv”.

MIPE: Cererile pentru carduri educaţionale pe anul 2024-2025 se mai pot depune până pe 23 octombrie

De asemenea, răspunsul MIPE a inclus detalii despre destinatarii finali ai programului, specificând că aceștia sunt “copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate”.

De asemenea, părinții care doresc să primească cardurile educaționale pentru anul școlar 2024-2025 mai au timp până pe 23 octombrie pentru a depune cererile la secretariatele școlilor. Printre documentele necesare se numără actele de identitate ale părinților și copiilor, precum și certificatele de naștere pentru cei sub 14 ani.

MIPE a subliniat că toate cererile vor fi supuse unui proces de verificare a veniturilor, pentru a se asigura că beneficiarii se încadrează în criteriile stabilite. Cardurile educaționale sunt destinate exclusiv achiziționării de rechizite și articole vestimentare necesare frecventării școlii și grădiniței, iar sumele nu pot fi retrase în numerar sau folosite în alte scopuri.

Citeşte şi: Numărul copiilor din România cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a scăzut cu peste 10.000