O monedă de 500 de lei din România, care marchează Eclipsa, se vinde pentru 2.800 de lei pe site-urile cu vânzări. Aceasta a apărut în anul 1999 pentru a marca evenimentul astronomic – Eclipsa totală de Soare din 11 august 1999.
La o simplă căutare vei observa că internetul abundă în anunțuri de vânzare a banilor vechi românești. Prețurile diferă de la un cumpărător la altul, de vechimea bancnotei/monedei, dar și de starea acesteia. Prețurile pornesc de la câțiva zeci de lei și pot ajunge la câteva sute sau chiar mii de euro.
Sunt căutate mai ales monedele şi bancontele emise de BNR la evenimente importante. revenind la acea monedă de 500 de lei, să spunem că, tot în acel moment, a fost marcată și intrarea într-un nou mileniu prin emiterea primei bancnote din polimer din Europa.
Prețurile pentru monedă variază între 2.000 de lei și 10.000 de lei. „Din colecția personală ofer spre vânzare Monedă originală din aluminiu, emisiune 1999, valoare nominală 500 lei, moneda este in stare excepțională”, spune unul dintre vânzători.
Totodată, bancnota de 2.000 lei, emisă de BNR pentru a marca eclipsa de Soare de la începutul mileniului, reprezintă un obiect de colecție care poate fi vândut sau cumpărat cu sume consistente.
„Bancnota este circulată. Dar nu este ruptă sau decolorată. Arată destul de bine. Este din prima serie de bancnote puse în circulație respectiv 007A. Accept și schimb cu diferite, pretul se discută în funcție de obiectele oferite la schimb, sau plata cash”, arată anunțul menționat.
Moneda este parte integrantă dintr-o ediție specială emisă de BNR în anul 1999, în timpul unei eclipse totale de soare.
Având un tiraj de 4 milioane de piese, această monedă are o valoare nominală de 500 de lei și o greutate de 3,7 grame.
”Aversul conţine în partea dreaptă superioară stema României, care intersectează imaginea stilizată a discului solar aflat în una dintre fazele minime de vizibilitate din timpul eclipsei. Sub stemă este amplasat, central, un cartuş compus din şapte linii paralele, în care este gravată cu majuscule inscripţia ‘ROMÂNIA’.
Litera ‘O’ din inscripţie este prezentată sub forma unui spot luminos cu raze şi reprezintă una dintre imaginile frecvente ale Soarelui în timpul eclipsei totale. Dedesubtul cartuşului, în interiorul imaginii discului solar, este gravată valoarea nominală ‘500 LEI’, dispusă pe un rând, iar sub aceasta este inscripţionat anul emisiunii ‘1999’.
Reversul conţine în centru o compoziţie grafică stilizată, sub forma a două figuri geometrice elipsoidale, simbolizând mecanismul producerii eclipsei de Soare. În interior compoziţia redă una dintre fazele minime de vizibilitate a discului solar din timpul eclipsei, cu puţin timp înainte ca Luna să acopere complet Soarele.
Compoziţia grafică cuprinde în interior şi simbolul eclipsei totale de Soare din data de 11 august 1999, reprezentat prin sigla ‘E 99’, redată stilizat. Deasupra compoziţiei grafice, într-un semicerc, este gravată cu majuscule inscripţia ‘ECLIPSA TOTALĂ DE SOARE’, iar dedesubt, urmând circumferinţa monedei, este amplasată data producerii eclipsei totale de Soare ’11 AUGUST 1999’”.
În anul 1998, pentru comemorarea Eclipsei totale de Soare din 11 august 1999, Poșta Română a pus în circulație o marcă poștală cu valoarea nominală de 1.100 lei.
Pentru comemorarea aceluiași eveniment astronomic, serviciile poștale ale României au pus în circulație, în 1999, o marcă poștală cu valoarea nominală de 1.100 de lei, precum și o ilustrație maximă, pe care este obliterată aceeași marcă poștală, cu o ștampilă specială.
În ce privește bancnotele de 2.000 de lei dedicate tot eclipsei de Soare, ele se vând pe OLX la prețuri ce variază de la 45 de lei și pot ajunge chiar la 1.000 de lei. Bancnota de 2.000 de lei a fost emisă de Banca Națională, care specifica ”emiterea unei bancnote din polimer, prima din Europa şi din emisfera nordică. O serie specială a acesteia (001A), limitată la un milion de exemplare, a fost pusă în circulaţie în pliante de prezentare”.