Marți, 6 iunie, Banca Mondială a publicat cel mai nou raport despre „Perspectivele Economice Globale”, spune ziare.com. Așa cum arată primele informații, instituția se așteaptă ca economia românească să ia avans în 2024.
În raportul publicat în decursul zilei de ieri, 6 iunie, Banca Mondială relatează că Europa Centrală și Asia va înregistra o creștere de 1.4% în 2023, după un avans de 1.2% în 2022. Cu toate acestea, instituția avertizează că perspectiva rămâne incertă, având în vedere invazia din Ucraina și consecințele sale. În ceea ce privește creșterea regională din 2024 – 2025, ea ar putea reveni la 2.7%, stimulată de cererile externe și interne, în contextul în care șocurile negative ar fi diminuate.
Riscurile la nivel regional rămân în picioare și includ posibilitatea unei invazii mai intense sau prelungite a Rusiei în Ucraina. Totodată, Banca Mondială ia în considerare o inflație mai mare, politici monetare mai stricte și stresul care s-ar putea resimți în sectorul financiar. O încetinire peste așteptări în zona euro ar reduce considerabil cererea externă pentru Europa Centrală și Balcanii de Vest.
Citește și: Adio de la pensiile speciale? Banca Mondială respinge măsurile luate de Guvern. Care este motivul
În ceea ce privește economia românească, Banca Mondială se așteaptă la un avans de 2.6% în 2023, mai exact, la un nivel similar anunțat de instituție în luna ianuarie a acestui an. Banca Mondială a relatat în raport că ritmul de creștere ar putea accelera în 2024, iar instituția se așteaptă la o expansiune de 3.9%. În primele estimări pentru 2025, Banca Mondială se așteaptă la o creștere de 4.1% în România.
La polul opus, FMI a publicat raportul „World Economic Outlook”, în care a revizuit semnificativ în scădere estimările pentru avansul economiei românești în 2023, de la 3.1% până la 2.4%. Prognozele relatate de FMI arată că economia românească va încetini în 2023, dar va accelera până la 3.7% în 2024.
Totodată, Comisia Națională de Strategie și Prognoză estima un avans economic de 2.8% în 2023. Institutul se aștepta la aceste rezultate pe fondul unei inflații ridicate, dar la fel de bine, a unui comportament bun al serviciilor, ceea ce ar putea duce ulterior la îmbunătățirea estimărilor curente.
Vezi și: Banca Mondială şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei globale în 2023