Banca Mondială estimează astăzi că prețurile la energie vor scădea cu 11% în 2023, după un salt de 60% în acest an ca urmare a invaziei rusești din Ucraina. Cu toate acestea, creșterea economică mondială mai lentă precum și restricțiile impuse în China din cauza Covid ar putea duce la o scădere și mai mare, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Mai mult, în pofida acestei moderări, prețurile la energie vor fi totuși cu 75 de procente peste media lor din ultimii cinci ani, mai transmit oficialii de la Banca Mondială.
Mai poți citi: Premierul Ciucă: România vrea ca Suedia și Finlanda să devină membre NATO
Potrivit celei mai recente analize realizate de Commodity Markets Outlook, publicată astăzi de Banca Mondială, prețul mediu al unui baril de țiței Brent ar urma să fie de 92 de dolari în 2023, pentru a scădea până la 80 de dolari în 2024, dar cu toate acestea va fi cu mult peste media multianuală de 60 de dolari.
Instituția mai estimează că exporturile de petrol ale țării conduse de Vladimir Putin ar putea să scadă până la două milioane de barili pe zi ca urmare a embargoului avut în vedere de Uniunea Europeană cu privire la petrolul și gazele naturale din Rusia.
Mai mult, un plafon actualizat pentru prețul petrolului ar putea afecta livrările de petrol ale Rusiei, însă pentru a deveni eficient este nevoie și de participarea principalelor economii emergente și în curs de dezvoltare. Banca Mondială a subliniat faptul că plafonul de preț avut în vedere de G7 este un mecanism care nu a fost testat.
Tot în acest context, reprezentanții Băncii Mondiale sunt de părere că aprecierea dolarului american și scăderea valorii monedelor majorității economiilor în curs de dezvoltare au dus la majorarea prețurilor la alimente și combustibili. Ei bine, se pare că acest lucru ar agrava insecuritatea alimentară, care afectează deja 200 de milioane de persoane din întreaga lume.
„Combinația dintre prețurile ridicate la materii prime și deprecieri persistente ale monedelor se traduce într-o inflație mai mare în multe state”, a precizat Ayhan Kose, care a condus echipa de experți de la Banca Mondială care a realizat acest raport. Potrivit lui Ayhan Kose, economiile emergente și cele în curs de dezvoltare ar trebui să se pregătească pentru „o perioadă de și mai mare volatilitatea pe piețele financiare și de materii prime globale”, transmit reprezentanții băncii.
Te mai poate interesa și: Jens Stoltenberg, șeful NATO: „NATO nu va fi intimidată sau împiedicată să ofere sprijin Ucrainei. Suntem gata să apărăm România”