Vineri, 16 iunie, Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea Ordinului ANPC din data de 23 mai, cu privire la sancționarea băncilor pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite la nivelul modului în care se calculează ratele, informează economedia.ro. Instanța a suspendat aplicarea ordinului ANPC, însă nu s-a pronunțat pe fondul problemei. Banca Transilvania este prima care câștigă în instanță.
Curtea de Apel Cluj a decis vineri, 16 iunie, suspendarea ordinului ANPC, din data de 23 mai, cu privire la sancționarea băncilor pentru practici comerciale înșelătoare săvârșite la nivelul modului în care se calculau ratele. Banca Transilvania este prima care câștigă în instanță, iar alte 18 bănci așteaptă un răspuns.
Citește și despre următorul subiect: Banca Transilvania, părtaș la o infracțiune! Instituția a fost amendată cu 2.000 de euro după ce a încălcat regulamentul
„Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Banca Transilvania SA în contradictoriu cu pârâţii Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Președintele ANPC. Dispune suspendarea Ordinului nr.424 din 23.05.2023 emis de Președintele ANPC până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept.
Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare care se depune, sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj”, scrie în decizia instanței.
Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a acuzat instituțiile bancare că obligau clienții să achite preponderent dobândă, atunci când rambursau creditul. ANPC a anunțat marți, 16 iunie, că a amendat 11 bănci din România pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor.
Practicile înșelătoare au constatat în faptul că rata era compusă, în primii ani, pe graficul de rambursare, 25% din soldul principal de rambursat și 75% din dobândă. Prin metoda de calcul prezentată, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobânda. Cei 11 operatori economici sunt:
ANPC a aplicat 11 amenzi în valoare de 550.000 de lei. Comisarii au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele viitoare, cât și pentru cele aflate în curs. Vineri se vor judeca cereri similare, la Curtea de Apel București, formulate de BRD, Raiffeisen, Credit Europe și First Bank.
Te-ar putea interesa și: Record la Banca Transilvania! Banca a acordat un număr semnificativ de credite, care ating suma uriașă de 6.6 milioane de lei