- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bancherii sunt cei mai fericiți angajați! Salariile lor au crescut și cu 46%

08 Dec, 13:37 • Cornel Ghimeșan
În ultimii 4 ani salariile pentru unele dintre cele mai căutate joburi din domeniul bancar au crescut și cu 46%. Angajații pot primi și 9500 de lei pe lună. Statisticile arată că băncile mai mici plătesc mai bine.
Bancherii sunt cei mai fericiți angajați! Salariile lor au crescut și cu 46%

Angajații din domeniul bancar se numără printre fericiți. Salariile medii nete pentru cele mai căutate locuri de muncă în domeniul bancar au crescut în ultimii 4 ani cu valori cuprinse între 4%, pentru analiştii în finanţe, şi 46% pentru specialiştii în analiza creditelor, potrivit datelor Undelucram.ro.

Cele mai căutate posturi au fost în perioada 2018-2022 cele de analist financiar, manager de relaţii clienţi, manager de sucursală, analist de credit sau consultant în servicii bancare.

Alte articole: Franța va oferi 100 de euro pentru 10 milioane de oameni în 2023. Ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinească beneficiarii

Salariile pentru aceste funcţii variază acum între 3.300 lei şi 7.000 de lei, în timp ce în 2018 erau între 2.310 lei şi 5.470 de lei.

„Observăm că salariile cele mai mici din domeniul bancar sunt cele care au înregistrat şi cele mai mari creşteri în domeniu, ceea ce este un pas important spre echilibru. Pe de altă parte, credem că o creştere de doar 4% în patru ani pe funcţiile de analiză financiară poate demotiva candidaţii. Sperăm ca aceste date să ofere mai multă transparenţă, claritate şi viziune atât pentru ca angajatorii să ia deciziile potrivite vis-a-vis de grila de salarii, cât şi pentru candidaţi să hotărască mai informat următorii paşi în carieră”, afirmă Costin Tudor, fondator şi CEO Undelucram.ro.

Bancherii sunt cei mai fericiți angajați! Salariile lor au crescut și cu 46%
Bancherii sunt cei mai fericiți angajați! Salariile lor au crescut și cu 46%

EximBank, ING Bank şi First Bank sunt băncile care îşi plătesc cel mai bine angajaţii, cu valori cuprinse între 8.500 şi 9.500 de lei net pe lună, cu cel puţin peste 50% mai mult decât media din sistemul bancar, arată baza datelor de la Registrul Comerţului. Cele mai mici salarii din bănci sunt la CEC Bank, Patria Bank şi Credit Europe Bank, unde salariile medii sunt sub 5.000 de lei net. Doar trei bănci aflate în top 10 bănci după va­loarea activelor în 2020 (EximBank, ING Bank şi BCR) se află şi în top 10 bănci care ofe­ră cele mai mari salarii angajaţilor.

Salariul mediu din sectorul bancar a ajuns anul trecut la valoarea de 5.747 de lei net pe lună, în creştere cu 7% faţă de anul 2019. Un angajat dintr-o bancă câştigă, în medie, cu 74% mai mult decât un angajat cu salariul mediu pe economie, mai arată datele INS.

Angajații din băncile mai mici primesc salariul mai mare

„Băncile mari au structuri mari de re­tail, front office, poziţii operaţionale care trag în jos media salariilor, faţă de băncile mai mici care tind să se focuseze pe segmente cor­po­rate. Mai mult, în organizaţiile mici, în ge­ne­ral, ponderea managerilor şi a specia­liş­tilor este mai mare decât în organizaţiile mari, pen­tru că au nevoie de roluri de coor­do­nare / stra­tegie indiferent de dimensiunea echi­pei. Salariul mediu pe companie este un indicator general care nu poate duce la concluzia din întrebare, respectiv că băncile cu un număr redus de angajaţi îi plătesc mai bine“, a explicat Oana Munteanu, director people & organisation în cadrul firmei de audit şi consultanţă PwC România.

„Este relevantă o analiză pe categorii de posturi care cer competenţe specifice şi sunt plătite corespunzător“, a mai spus ea.

În calculul mediei salariale sunt incluse şi bonusurile bancherilor – care pot fi semnificative în cazul directorilor de bănci- dar şi beneficiile – cum este al 13-lea salariu, oferit de unele bănci locale – ceea ce poate însemna că nivelul salarial mediu lunar al angajaţilor (care exclude aceste bonusuri şi beneficii) este mai scăzut. ZF a realizat calculul luând în considerare cheltuielile de personal totale ale băncilor raportate la numărul mediu de salariaţi.

Citește și: TOKHIT, cea mai nouă rețea socială. Este fondată de doi români și se bazează pe NFT și pe tehnologia Blockchain

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult