Băncile de alimente devin principala resursă la care apelează românii, tocmai din simplul fapt că inflația și costurile ridicate nu le permit să se bucure de condițiile decente de trai de care au nevoie. Patru milioane și jumătate de persoane se află în pragul sărăciei, așa cum relatează antena3.ro.
Patru milioane și jumătate de români se află în pragul sărăciei. Acest lucru nu este de mirare, având în vedere că rata crescută a inflației și prețurile explozive din magazine nu le permit oamenilor să se bucure de condițiile decente de trai de care au nevoie de la o zi la alta. Mulți români reduc considerabil numărul produselor de care au nevoie pentru a-și permite să plătească tot ce pun în coșul de cumpărături.
Oamenii care nu au posibilitatea să cumpere hrana de zi cu zi apelează la băncile de alimente. Tot mai multe campanii au apărut în această direcție, din dorința de a ajuta oamenii nevoiași. Drept urmare, în Câmpina a fost înființat un frigider comunitar, unde persoanele dornice pot aduce alimente. Românii care se află în pragul sărăcie pot lua de acolo produsele de care au nevoie pentru a supraviețui.
Citește și: Alimentele vor avea TVA 0%! Măsura care ar trebui să combată inflația
În mai multe orașe din țară există astfel de bănci cu alimente. De cele mai multe ori, inițiativele de acest fel colaborează cu diferite lanțuri de supermarketuri care organizează și planifică donații la ieșirea din magazin.
„Scopul nostru este să reducem și să stopăm risipa alimentară. Anul trecut am colectat și am distribuit în jur de 500 de tone, iar cu un an înainte, aproximativ 300 de tone”, spune Vasile Costache, președinte Banca de Alimente Brașov.
O bancă de alimente din nordul Capitalei a trimis doar pe parcursul anului trecut aproape 2.000 de tone de bunuri în toată țara. Produsele au fost preluate de 150 ONG-uri, care s-au asigurat că produsele ajung la cei aflați în nevoie.
„Alimentele acestea ne ajută foarte mult pentru bătrânii din căminul evreiesc. Venim o dată la două săptămâni. Vor fi împărțite la camera, la fiecare persoană în parte”, precizează Elena Mudava, administratorul bucătăriei unui ONG.
Tot mai multe organizații nonprofit solicită ajutor din partea băncilor de alimente. Prețurile sunt într-o continuă creștere și numărul celor care nu-și permit să aibă o masă zilnică este în avans. Cu toate acestea, în paralel, datele publicate de Ministerul Agriculturii arată că peste 2.5 milioane de tone de produse sunt aruncate anual la gunoi de către români. În raport cu situația de la nivel european, statul român figurează cu o cantitate dublă.