Băncile din România au obținut în primul semestru un profit de 6.9 miliarde de lei, în creștere cu 40% față de perioada similară din 2022, arată calculele făcute de Ziarul Financiar. Dacă sistemul bancar va continua în același ritm, anul 2023 va marca un record pentru instituțiile din țară, cu un profit de aproape 14 miliarde de lei, faţă de 10 miliarde de lei cât a fost anul trecut.
Banca Transilvania este cea mai mare din sistemul din țară și a înregistrat în primul semestru din 2023 un profit de 1.27 miliarde de lei. Este identificată o creştere cu 40% faţă perioada similară din 2022. De altfel, este cel mai bun profit din S1 din ultimii 15 ani. Banca Transilvania avea în primul semestrul un profit de 180 de milioane de lei acum 10 ani, adică de şapte ori mai mic. Între timp, banca şi-a crescut de patru ori cota de piaţă.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Se majorează bugetul pentru tranziția către economia circulară. Companiile vor primi peste 12 milioane de lei
Grupul BCR, al doilea de pe piaţă, a raportat în S1/2023 un profit de 1.11 miliarde de lei, în creştere cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, BRD, a treia bancă de pe piață, a raportat un profit de 752 milioane de lei, fiind identificată o creștere cu 22%. Primele trei bănci deţin 43% din activele bancare ale întregului sistem. Ele au făcut 45% din profitul total la jumătatea anului.
Multă lume se întreabă cum se explică profitul colosal al băncilor, dacă economia României este în declin. Sursa citată spune că profitul vine din portofoliul de credite ipotecare / imobiliare, care are un maxim istoric și care are cea mai mare pondere în creditare. Totul se explică prin simplul fapt că valoarea apartamentelor, caselor și terenurilor nu a scăzut, iar băncile nu trebuie să facă provizioane sau să marcheze pierderi, așa cum s-a întâmplat în criza anterioară. Totodată, situația se explică prin faptul că veniturile românilor au crescut substanțial. Din acest motiv, ei pot onora ratele bancare.
Mai mult decât atât, portofoliul de credite pentru IMM-uri este un alt factor care susține profitul colosal al băncilor, având în vedere că programul este garantat de stat prin diferite programe lansate în pandemie. Nu putem omite că firmele românești sunt mai puternice și își plătesc ratele la creditele acordate.