- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bancnote false mai multe în România. Raport de ultimă oră al BNR

20 Jun, 20:44 • Cornel Ghimeșan
Banca Națională a României (BNR) a raportat o creștere semnificativă a numărului de bancnote false depistate în circulație anul trecut. Potrivit raportului anual al BNR, în 2023 au fost expertizate 5.864 de bancnote falsificate, marcând o creștere de 31,39% comparativ cu anul 2022.
Bancnote false mai multe în România. Raport de ultimă oră al BNR

Bancnote false mai multe în România. Conform BNR, din totalul de 5.864 de bancnote false identificate, 800 de bancnote au fost capturate de poliție în cadrul unor acțiuni specifice înainte de a intra în circulație, iar 5.064 de bancnote au fost depistate direct în circulație.

Bancnote false mai multe în România

Bancnota de 100 lei a fost cea mai des falsificată, cu un total de 5.750 de exemplare falsificate, dintre care 793 au fost capturate de poliție. Aceasta a fost urmată de bancnota de 50 lei, cu 77 de falsuri, şi de bancnota de 200 lei, cu 32 de falsuri.

În ceea ce privește numărul de falsuri raportat la un milion de bancnote autentice în circulație, s-a înregistrat o creștere de la 2,46 în 2022 la 3,07 în 2023. Aceasta indică o tendință ascendentă a activităților de falsificare a bancnotelor.

Citeşte şi: Şoferii din România, devastaţi de noul val de scumpiri. Cât costă o vizită banală la un service auto

Această creștere alarmantă subliniază necesitatea intensificării măsurilor de securitate și a colaborării dintre instituțiile financiare și autoritățile de aplicare a legii pentru a combate eficient fenomenul falsificării bancnotelor. BNR recomandă populației să fie vigilentă și să verifice atent bancnotele primite, folosind elementele de siguranță disponibile pentru a detecta posibilele falsuri.

Citeşte şi: Noi beneficii pentru clienții BCR! Utilizatorii pot folosi noi servicii bancare în aplicația George

Pentru a fi la curent cu cele mai noi tehnici de verificare și pentru a preveni circulația bancnotelor false, este esențial ca atât comercianții, cât și consumatorii să fie bine informați și educați în acest sens.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult