- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de chirie pentru o categorie de persoane. Se dau între 750 și 2000 de lei

26 Sep, 15:06 • Mălureanu Rebecca
Statul român oferă ajutor pentru chirie refugiaților ucraineni. Valoarea acestuia este 750 de lei de persoană și 2.000 de lei de familie pe lună.
Bani de chirie pentru o categorie de persoane. Se dau între 750 și 2000 de lei

Refugiații din Ucraina beneficiază de ajutor pentru chirie din partea Guvernului.  Statul român le oferă 750 de lei de persoană și 2.000 de lei de familie pe lună.

Ajutorul de care beneficiază refugiații ucraineni

Guvernul

a aprobat decizia miercuri legată de banii și condițiile în care cetățenii străini sau persoanele care nu au cetățenie română, care vin din zonele de conflict armat ale Ucrainei și situații speciale, conform căereia beneficiază de un ajutor pentru chirie . Decizia pune în practică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 96/2024, ce a implementat noi reguli pentru acest ajutor.

Documentul prevede că cei care se încadrează pot primi bani pentru a-și acoperi cheltuielile de cazare pe un termen de 3 luni consecutive. Sumele sunt de 750 lei pe lună pentru o persoană singură și 2.000 lei pe lună pentru o familie. Sumele aferente scad în cazul în cazul în care, există deja beneficiari ai acestui ajutor și care sunt cazați în locații desemnate de autoritățile județene sau din București pentru situații de urgență. Așadar, o persoană singură va primi 500 lei pe lună în loc de 750 lei, iar o familie va primi 1.500 lei pe lună în loc de 2.000 lei.

Bani de chirie pentru refugiați
Bani de chirie pentru refugiați

Citește și: Câți bani mai încasează de la statul român ucrainenii refugiați în România

Pentru copiii de grădiniță și creșă, se consideră că îndeplinesc condiția de a fi înscriși într-o grupă chiar dacă părinții prezintă un document de la școală care arată că nu au fost acceptați din lipsă de locuri. Anterior, această opțiune nu era posibilă.

Verificările prin sistemele informatice PatrimVen și SIIIR nu mai sunt valide. Pe lângă asta, conform Hotărârii de Guvern nr. 368/2023, banii care trebuiau virați către primării, dar care nu au fost trimiși, vor fi transferați odată cu alocările bugetare special destinate acestui lucru.

Ucraina va beneficia de un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro de la UE
De altfel, Ucraina va beneficia de un împrumut în valoare de 35 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană (UE), ca parte a unui angajament în valoare de 50 de miliarde de dolari americani din partea Grupului Celor 7.

Președintele Comisiei Europene(CE), Ursula von der Leven, a făcut anunțul vinerea trecută la Kiev, unde a mers cu scopul de a dezbate subiectul cu guvernanții ucraineni. „de la pregătirea pentru iarnă la apărare, până la aderarea și progresul în ceea ce privește împrumuturile G7.”

„A opta mea vizită la Kiev vine ca sezonul de încălzire începe în curând, iar Rusia continuă să vizeze infrastructura energetică. Vom ajuta Ucraina în eforturile sale curajoase.

Vin aici pentru a discuta despre sprijinul Europei. De la pregătirea pentru iarnă la apărare, până la aderarea și progresul în ceea ce privește împrumuturile G7”, a scris, vineri, președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, pe X (Twitter).

Te-ar mai putea interesa și: Românii se dau drept refugiați de război ucraineni pentru a beneficia de ajutoare sociale în Germania