- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de la Guvern pentru românii „buni profesionişti” din Diaspora pentru a se întoarce în ţară

09 Nov, 12:14 • Andrei Alina
Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că în Diapora sunt peste 4 milioane de români, buni profesionişti în domeniile în care îşi desfăşoară activitatea, care susţin economii importante ale ţărilor europene, care sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă.
Bani de la Guvern pentru românii buni profesionişti din Diaspora pentru a se întoarce în ţară

Premierul Nicolae Ciucă promite ajutoare financiare pentru românii din Diaspora care vor să se întoarcă în ţară. Ciucă a anunţat că a lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de lei, pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare.

Şeful Executivului a arătat că este nevoie de o mai bună colaborare între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor şi de o viziune coerentă, pe termen lung.

”Avem medici, profesori, informaticieni, cercetători, membri ai comunităţilor academice şi ştiinţifice din toată lumea, care prin priceperea şi creativitatea lor contribuie la progresul societăţilor din care fac parte. Dincolo de aspectele formale şi instituţionale, ei sunt parte a naţiunii române şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă atunci când vor considera de cuviinţă. Prin acţiunile noastre guvernamentale am iniţiat o serie de proiecte care pun bazele transformării României, creşterii calităţii vieţii şi dezvoltării economiei. Un drum ferm asumat la nivel guvernamental prin reformele şi investiţiile începute, care vor aduce multe schimbări în bine şi vor transforma ţara noastră în societatea şi locul unde să îşi dorească să se întoarcă românii care studiază sau muncesc acum în străinătate”, a precizat premierul.

Citeşte şi: Românii din diaspora au probleme la pensionare! Lipsa sistemului digitalizat le blochează demersul

Ciucă a menţionat că ”sectorul economic are cei mai sensibili senzori, iar percepţia măsurilor guvernamentale se reflectă în dinamica investiţiilor”.

”Creşterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în ţara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene, dar şi orientarea către activităţi din sectoare profesionale, administrative, ştiinţifice, tehnice şi telecomunicaţii arată orientarea  către viitor a economiei româneşti. Raliem programele noastre guvernamentale acestei tendinţe aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România este parte prin proiectele, reformele şi investiţii asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Programul de Guvernare”, a afirmat şeful Executivului.


Ciucă a mai declarat că ”cercetarea, inovarea şi digitalizarea sunt principalele ingrediente ale modelului nostru de creştere economică, iar transformarea digitală şi adoptarea noilor tehnologii  ne oferă şansa să recuperăm decalajele faţă de Uniunea Europeană şi faţă de ţările care au înţeles mai devreme rolul inovaţiei în modernizarea serviciilor publice”.

Citeşte şi: Diaspora a trimis patru miliarde de euro în România anul acesta. 900 de milioane de euro vin de la românii din Marea Britanie

 

Ciucă, promisiuni pentru românii din Diaspora: ministerul Digitalizării lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect care va schimba complet serviciile publice din România

”Am vizitat în ultima perioadă mai multe companii competitive din sectoare de activitate diferite. Punctul lor comun în drumul către extinderea, diversificarea şi dezvoltarea economică este reprezentat de importanţa acordată cercetării-inovării şi adoptării noilor tehnologii. Faptul că economia românească este cu un pas în faţa administraţiei, trebuie să fie un factor în plus care să ne determine să accelerăm lucrurile. Pentru serviciile publice digitale, ministerul Digitalizării, domnul ministru Burduja, prezent în sală, lucrează la cloud-ul guvernamental, un proiect care va schimba complet serviciile publice din România. De asemenea, seria de proiecte lansate sau aflate în pregătire la Ministerul Cercetării vizează creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii şi consolidarea pieţei interne cu întreprinderi mai puternice”, a spus premierul Ciucă.

El a mai adăugat că ”susţinerea centrelor de competenţă, sprijinul acordat cercetătorilor români se adresează atât celor din ţară, dar şi celor din comunităţile din diaspora”.

”Am lansat un apel de proiecte, în valoarea de 168 de milioane de euro, pentru atragerea elitei înalt specializate din străinătate în activităţi de cercetare, dezvoltare şi inovare.  Este o iniţiativă cu dublu beneficiu – în jurul cercetătorilor români din diaspora se vor crea şi dezvolta grupuri de cercetare de excelenţă în domenii ştiinţifice de vârf, ceea ce va contribui atingerea obiectivelor din Strategia Naţională de Cercetare, Inovare şi Specializare Inteligentă. Suntem conştienţi că cetăţenii noştri din afara graniţelor au nevoie de oportunităţi şi programe reale pentru a începe o afacere şi pentru a-şi valorifica expertiza în România. Includerea unei componente distincte pentru diaspora în ediţia din acest an a Programului Start-up Nation, cu un buget de 40 de milioane de euro, reprezintă o astfel de oportunitate. Vom continua acest program şi în ediţiile următoare pentru că aşteptăm cât mai mulţi antreprenori români să genereze acasă inovare şi bunăstare”, a spus premierul.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”este nevoie de o mai bună colaborare între instituţiile statului în sprijinirea românilor din afara graniţelor şi de o viziune coerentă, pe termen lung”.

”Noua strategie pentru românii din diaspora, document aflat în lucru la nivelul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, va articula şi integra programele, politicile şi măsurile la nivelul instituţiilor statului român. Voi solicita ca în acest document să fie inclus ca punct distinct un mecanism de creare a unor punţi de comunicare permanente cu comunităţile de români din afara graniţelor, care să funcţioneze în dublu sens. Românii, indiferent unde au ales să trăiască şi să muncească, trebuie informaţi şi ajutaţi să cunoască evoluţia socială şi economică a ţării. Iar implicarea lor în colaborarea cu comunităţile academice, ştiinţifice, de cercetare şi din orice alt sector din România, în dezbaterile pe marile teme sociale, va aduce plus valoarea proiectelor noastre şi un binevenit transfer de încredere”, a mai declarat premierul.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci