- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de la MADR pentru români. S-a pus în joc suma de 1 miliard de euro

16 Sep, 10:30 • Bumbeneci Diana
MADR anunță că s-a dat undă verde pentru avansurile APIA chiar și în 2024. Buget alocat – 1 miliard de euro.
Bani de la MADR pentru români. S-a pus în joc suma de 1 miliard de euro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are vești bune pentru români. MADR anunță că şi  în 2024 va acorda, în cadrul Campaniei 2024, avansuri mai mari din plățile cuvenite fermierilor, pentru ca aceștia să-și poată desfășura în bune condiții pregătirile pentru noul an agricol.

Bani de la MADR

În acest sens, ca finalitate a derogării obținute de la Comisia Europeană, pentru plățile directe din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) avansul calculat va fi stabilit la pragul de 70 de procente. În situația sprijinului acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, acesta va fi de 85%, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vezi și: Vor curge amenzile pentru vânzătorii de fructe și legume. MADR, decizie de ultim moment

MADR
MADR

„Am solicitat Comisiei Europene si am primit acordul pentru ca și în această toamnă fermierii români să beneficieze de o valoare a avansului crescută. Am avut în vedere să venim în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care confruntă. Începând cu luna iulie, am solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene creșterea valorii avansurilor pentru fermierii noștri pentru a le oferi sprijinul necesar în pregătirea noului an agricol”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

De altfel, conform reprezentanților MADR, pentru plata avansurilor aferente Campaniei 2024 a fost alocat un buget de aproximativ un miliard de euro. Plățile pentru românii interesați de acest proiect vor debuta anul acesta, pe 16 octombrie.

Bani de la APIA și pentru crescătorii de animale

„Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie/trimestrul II 2024”, se arată într-un comunicat al instituției.

Sumele de bani aferente programului sunt de 55.067.716 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii se oferă pentru solicitanții care au accesat această formă de sprijin de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, se mai arată în comunicat.

Ai mai putea citi: Noi plăți APIA pentru crescătorii de animale. MADR anunță cum poți primi banii

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult