Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) are vești bune pentru români. MADR anunță că şi în 2024 va acorda, în cadrul Campaniei 2024, avansuri mai mari din plățile cuvenite fermierilor, pentru ca aceștia să-și poată desfășura în bune condiții pregătirile pentru noul an agricol.
În acest sens, ca finalitate a derogării obținute de la Comisia Europeană, pentru plățile directe din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) avansul calculat va fi stabilit la pragul de 70 de procente. În situația sprijinului acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, acesta va fi de 85%, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Am solicitat Comisiei Europene si am primit acordul pentru ca și în această toamnă fermierii români să beneficieze de o valoare a avansului crescută. Am avut în vedere să venim în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care confruntă. Începând cu luna iulie, am solicitat cu fiecare ocazie Comisiei Europene creșterea valorii avansurilor pentru fermierii noștri pentru a le oferi sprijinul necesar în pregătirea noului an agricol”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.
De altfel, conform reprezentanților MADR, pentru plata avansurilor aferente Campaniei 2024 a fost alocat un buget de aproximativ un miliard de euro. Plățile pentru românii interesați de acest proiect vor debuta anul acesta, pe 16 octombrie.
„Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor (ameliorare rase), solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna iunie/trimestrul II 2024”, se arată într-un comunicat al instituției.
Sumele de bani aferente programului sunt de 55.067.716 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Banii se oferă pentru solicitanții care au accesat această formă de sprijin de stat în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, se mai arată în comunicat.
Ai mai putea citi: Noi plăți APIA pentru crescătorii de animale. MADR anunță cum poți primi banii