Bani de la stat pentru românii care vor cultiva în propria ogradă căpșune. Pentru a avea producţie autohtonă, UDMR a elaborat o nouă schemă de ajutor de stat pentru cultivatorii de căpșune într-un proiect de lege, care propune acordarea sprijinului prioritar celor care lucrează în acest sector.
Ajutorul de la stat ar urma să fie în valoare de 10.000 de lei/ha și va fi acordat timp de trei ani. Inițiatorii proiectului susțin că fermierii au fost puternic afectați atât de schimbările meteorologice, cât și de războiul din Ucraina.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat pentru producţia de căpşune, producătorii de căpşune trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
a) să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta lege;
b) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafeţele cultivate cu căpşune, în anul 2023;
c) să prezinte un certificat de atestare fiscală, nu mai veche de 30 de zile, din care să reiasă lipsa datoriilor la bugetul de stat;
d) să deţină şi să exploateze suprafeţe cultivate cu căpşune de cel puţin 0,3 ha inclusiv, iar suprafaţa destinată cultivării în spaţii protejate să fie de cel puţin 500 mp inclusiv;
e) să obţină o producţie de minimum 5.000 kg/ha de pe suprafaţa prevăzută la lit. d), din care să comercializeze cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
f) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la
această dată.
Art. 6. – Sumele acordate cu titlu de ajutor de stat în condiţiile prezentei legi nu sunt supuse executării silite prin poprire în cazul în care împotriva beneficiarilor acestora a fost pornită procedura de executare silită.
Art. 7. – Ajutorul de stat instituit prin prezenta Schemă se acordă pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an.
Art. 8. – Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 10.000 lei/ha, fără ca această sumă să depăşească 100.000 lei.
Art. 9. – Fondurile necesare schemei instituită prin prezenta lege se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.