Statul român a lansat recent un program ambițios de sprijin financiar dedicat mamelor din cuplurile defavorizate „mamă – nou-născut”. Această inițiativă, gestionată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), are ca scop principal oferirea unui ajutor substanțial, sub forma unui voucher, mamelor care se confruntă cu dificultăți economice și sociale semnificative, notează Capital.ro.
Programul face parte dintr-un plan mai mare de incluziune socială, denumită „Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027”, și vizează direct sprijinirea aproximativ a 15.000 de cupluri defavorizate anual.
După cum arată sursa citată, beneficiul principal al acestui program constă în acordarea unor vouchere în valoare de 2.000 de lei, destinate achiziționării de produse esențiale pentru îngrijirea bebelușilor.
După cum stabilește legea, printre produsele care pot fi cumpărate ceste vouchere se numără scutecele, laptele praf, hainele pentru nou-născuți, precum și alte articole necesare pentru sănătatea și bunăstarea copiilor.
În plus pe lângă vouchere, programul oferă și măsuri auxiliare de consiliere și educație sanitară pentru mamele beneficiare, asigurând astfel că acestea primesc nu doar resursele materiale necesare, ci și cunoștințele și îndrumarea necesară pentru a asigura o îngrijire adecvată a bebelușilor.
Te-ar putea interesa și: Cum beneficiezi de tichetele pentru activități casnice. Avantajele acestui tip de vouchere
Autoritatea de Management pentru Programul Incluziune și Demnitate Socială (PoIDS) din cadrul MIPE a publicat deja ghidul solicitantului pentru acest apel non-competitiv.
Proiectele eligibile pentru finanțare sunt susținute din Prioritatea P10 Ajutorarea persoanelor defavorizate, în conformitate cu obiectivul specific prevăzut la articolul 4 alineatul (1) litera (m) din Regulamentul FSE+ (ESO.4.13). Obiectivul acestui program este de a reduce deprivarea materială și de a oferi un sprijin concret celor mai vulnerabile categorii sociale
Pe lângă oferirea de vouchere, recent, statul român a luat o decizie importantă în ceea ce privește mamele minore. Mai exact, acestea vor putea de la 16 ani să ia decizii singure în ceea ce privește interacțiunile lor cu instituțiile statului român.
Aceasta înseamnă că mamele minore pot acum încheia documente medicale și administrative legate de îngrijirea și dezvoltarea copilului lor, și pot solicita beneficii financiare. Mai exact, este vorba despre alocația de stat și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, fără a necesita acordul unui tutore sau părinte.
Citește și: Vouchere sociale 2024. Pensionarii care pierd banii după marea recalculare