Vești bune pentru românii care vor să înceapă o afacere în 2024! Mai exact, cei care își doresc să înceapă o afacere în mediul rural vor avea acces la fonduri de la stat prin două linii importante de finanțare din Planul Strategic PAC 2023-2027, destinate activităților neagricole. Una dintre aceste linii va fi gestionată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), iar cealaltă va fi administrată de Grupurile de Acțiune Locală (GAL-uri), notează Agro TV.
Una dintre cele mai populare linii de finanțare din anii anteriori, cunoscută sub numele de submăsura 6.2, va fi acum gestionată de GAL-uri. Asta înseamnă că fermierii și antreprenorii din mediul rural care doresc să își deschidă o afacere nouă trebuie să contacteze reprezentanții acestor grupuri din zonele în care activează pentru a beneficia de fonduri.
Consultantul Neluțu Dogaru a recent că măsura 6.2, una dintre cele mai accesate măsuri de la AFIR, nu va mai fi disponibilă prin această agenție, ci va trece sub gestionarea GAL-urilor.
„Dacă vorbim de fosta măsură 6.2, se va derula prin intermediul GAL-urilor. Deci pentru cei interesați de măsura 6.2, pentru că e cea mai căutată măsură de la AFIR, după tânărul fermier, de data aceasta nu va mai fi prin AFIR, așa cum o știam, ci va fi prin GAL-uri”, le-a transmis consultantul celor care vor să înceapă o afacere.
Te-ar putea interesa și: Se dau 1.500 de euro pentru fermieri! Data la care vor intra banii în conturi
O altă linie de finanțare, denumită „DR-29 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole”, a fost inițial programată pentru lansare în luna iunie, însă calendarul AFIR s-a decalat. În prezent, nu se știe exact când va începe sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR-29.
Aceasta, cunoscută anterior ca măsura 6.4, atrage atenția multor români, în special a celor care au sau vor să-și deschidă pensiuni. În această sesiune, nu vor mai fi acceptate pensiuni construite de la zero, ci doar modernizările. Beneficiarii trebuie să demonstreze că dețin deja o pensiune pe care doresc să o modernizeze sau să o extindă.
Societățile care au desfășurat activități agricole în zona rurală timp de cel puțin doi ani vor primi punctaje suplimentare. De asemenea, punctajul va ține cont de situația financiară a societății aplicante.
Activitatea de producție va primi cele mai multe puncte, urmată de turism, servicii medicale și alte servicii. În funcție de condițiile aplicantului, cofinanțarea nu va mai fi de 10%, ci poate ajunge până la 30%.