Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va lansa în luna august două apeluri de proiecte pentru antreprenoriatul social pentru românii care vor să-și deschidă o afacere, informează economedia.ro. Bugetul total alocat acestor investiții este de 214 milioane de euro, potrivit unui comunicat MIPE.
MIPE a informat că va lansa pe 18 august două apeluri de proiecte dedicate antreprenoriatului social din zonele rurale și urbane. Bugetul total alocat acestor investiții este de 214 milioane de euro. Potrivit MIPE, apelul de proiecte care are în vedere înființarea de întreprinderi sociale în zonele rurale este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021- 2027. Pe de altă parte, cel dedicat zonelor urbane este finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021 – 2027.
Vezi și: 1,5 milioane de euro pentru români. A fost aprobat un nou sprijin financiar de mare amploare
Adrian Câciu a confirmat că românii au acces la finanțare prin intermediul celor două apeluri pe care le lansează MIPE, dacă sunt interesați să dezvolte antreprenoriatul social. Ministrul spune că apelurile sunt dedicate persoanelor care se află în căutarea unui loc de muncă, tinerilor cu vârstă de peste 30 de ani, oamenilor din grupuri dezavantajate pe piața muncii, șomerilor și nu numai.
„Prin cele două apeluri pe care le vom lansa dăm acces la finanțare tuturor celor interesați să dezvolte antreprenoriatul social, adică persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, tinerilor cu vârsta de peste 30 ani, șomerilor, persoanelor din grupuri dezavantajate pe piața muncii și persoanelor inactive.
Cu ajutorul acestor finanțări, beneficiarii vor dobândi competențe antreprenoriale care să le permită dezvoltarea întreprinderilor sociale și crearea de locuri de muncă pentru categoriile vulnerabile.
Numărul estimat de întreprinderi care se vor deschide este de peste 1.400, dar dincolo de cifre, cred că impactul pozitiv creat în comunitate va fi unul mult mai mare decât putem noi estima”, a declarat ministrul Adrian Câciu.
Apelul de proiecte pentru „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban” dispune de un buget total de 104,91 milioane euro, din care 12,85 milioane euro sunt dedicate zonelor ITI Valea Jiului, Țara Făgărașului, Moții – Țara de Piatră și Delta Dunării. MIPE transmite că valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3 milioane de euro. În cazul investițiilor teritoriale integrate (ITI), valoarea totală maximă eligibilă este de 1.42 milioane de euro pentru un proiect.
„Printre beneficiarii eligibili se numără entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale; dar și de către furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizații patronale, asociaţii profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri”, transmite MIPE.
„Pentru întreprinderile sociale înființate în mediul rural, proiectele vor fi finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială, cu un buget total de 109,46 milioane de euro. În cadrul acestui apel de proiecte, valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect este de 3.000.000,00 euro.
Nu vor fi finanțate proiecte a căror valoare a asistenței financiare nerambursabile este mai mică sau egală cu 201.000 euro.
Activitățile eligibile în cadrul proiectelor sunt cele de formare în competențe antreprenoriale și dezvoltarea planurilor de afaceri, tutorat/ mentorat, asistență/ consiliere, role models etc, inclusiv prin activarea potențialului antreprenorial al unor persoane aparținând grupurilor dezavantajate”, mai arată MIPE.
Proiectele pot fi depuse începând cu data de 18.08.2023, ora 16:00, până în data de 13.11.2023, ora 16:00. Românii interesați să-și deschidă o afacere pot trimite proiectele prin Sistemul informatic MySMIS2021.
Citește și despre următorul subiect: Bani pentru 2 milioane de români. A fost anunțată lista voucherelor care vor fi oferite oamenilor care au nevoie de sprijin financiar