- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani de la stat pentru românii cu venituri mici! Suma pe care o vor primi pentru cumpărarea repartitoarelor de căldură în 2024

20 Dec, 19:11 • Fundeanu Madalina
Bani pentru cumpărarea şi montarea repartitoarelor de căldură în 2024. Persoanele care au un venit sub 2.000 de lei per membru de familie și până în 60 de ani vor beneficia de acest ajutor.
Bani de la stat pentru românii cu venituri mici! Suma pe care o vor primi pentru cumpărarea repartitoarelor de căldură în 2024

Românii cu venituri mici vor primi bani pentru cumpărarea şi montarea repartitoarelor în 2024. Parlamentarii au dat votul final pentru acordarea ajutoarelor de 750 de lei anul viitor, potrivit informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.

Bani pentru cumpărarea şi montarea repartitoarelor de căldură în 2024

Persoanele care au un venit sub 2.000 de lei per membru de familie și până în 60 de ani, mai exact cei care beneficiau de cardurile de energie valabile până în luna martie a anului viitor, vor primi pe cardurile respective banii de repartitoare, începând din aprilie.

În plus, proiectul votat prevede și prelungirea termenului pentru montarea acestora, până în decembrie 2024. Peste jumătate de milion de români vor beneficia de ajutoare.

Parlamentul amână obligația montării de repartitoare

Parlamentul României a adoptat prelungirea termenului pentru montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024, conform Ministerului Energiei, scrie Economedia.

Nu este prima dată când se amână montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură, fiind deja doi ani de când există aceste amânări. Proprietarii de apartamente trebuiau să-și monteze contor de căldură sau repartitor la calorifere până la 31 decembrie, altfel riscau amenzi de 1.000 de lei aplicate de primării.

Te-ar putea interesa și: Primele declarații ale lui Marcel Ciolacu după ce a fost aprobat bugetul pe 2024. „Vor fi peste 80.000 de noi locuri de muncă”

repartitoare căldură
repartitoare căldură

În România, aproximativ un milion de locuințe încă sunt conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, iar jumătate dintre acestea se găsesc în cele șase sectoare ale capitalei. În București, 275.000 de apartamente nu au încă instalate astfel de sisteme.

În contextul actual, accentuarea crizei energetice afectează în mod semnificativ cetățenii vulnerabili, sporind riscul de sărăcie energetică și având un impact semnificativ asupra calității vieții. Pentru a contracara această situație, este necesară adoptarea unor măsuri care să ofere sprijin populației vulnerabile în compensarea costurilor legate de achiziția și instalarea unor sisteme tehnice pentru măsurarea consumurilor individuale de energie termică în clădiri de tip condominiu conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

„Se încadrează în categoria persoanelor și familiilor vulnerabile acelea cu un venit lunar sub 2.000 de lei pe membru de familie, alături de îndeplinirea condițiilor legate de vârstă și capacitate de muncă, dar și persoanele care sunt în risc de a-și pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situații de boală și/sau dizabilitate.

Pragul de vârstă relevant pentru această evaluare este stabilit la 60 de ani, astfel încât toate criteriile de vulnerabilitate sunt îndeplinite pentru a identifica o persoană sau o familie în situație de risc de sărăcie și a le oferi sprijin financiar din fonduri publice.

Bugetul măsurii pentru acordarea sprijinului necesar populației vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziției și montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375.000 mii lei, susținut din Fondul pentru Modernizare.

Dat fiind faptul că obligația de instalare a contoarelor derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficiența energetică, măsurile de sprijin destinate respectării acestei cerințe se aliniază cu funcția cheie a Fondului pentru Modernizare.

Acesta reprezintă un instrument esențial în promovarea eficienței energetice și modernizarea sistemelor energetice”, potrivit comunicatului de presă.

Vezi și: Vești bune pentru copii! Din 2024 se măresc alocațiile. Cât vor primi cei mici

Urmărește Daily Business pe Google News