Se dau bani gratis de la Guvern în cele mai grele momente pentru sute de mii de români. Statul român va oferi, printr-un mecanism unic în Europa, o primă de asigurare la secetă de 3.000 de lei pe hectar, pentru circa 7 milioane de hectare. Anunțul a fost făcut de Florin Barbu, în cadrul conferinţei cu tema „Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată la Administraţia Naţională de Meteorologie.
„În momentul de faţă trebuie să luăm alte măsuri urgente pentru agricultură şi îmi asum acest pachet de măsuri pe care trebuie să îl luăm începând cu 1 septembrie în Guvernul României. Am discutat şi cu colegii de la ASF, am creionat un mecanism unic în Europa prin care statul român asigură 7 milioane de hectare la secetă. De ce spun acest lucru?
Pentru că am făcut un fond de risc prin care se reţine de la fermieri 3% din subvenţia de la Uniunea Europeană, iar aplicând acest mecanism prin care practic asigurăm la secetă aceste culturi mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat, astfel încât cele 7 milioane de hectare să fie asigurate de statul român”, a precizat ministrul Florin Barbu.
Citește și: Jobul de skipper. Cât de ușor poți câștiga 5.600 de euro lunar. Ai nevoie doar de un curs de 7 zile
Conform oficialului de la MADR, prima de asigurare va fi în jurul valorii de 3.000 de lei pe hectar. Banii vor fi oferiți fermierilor atunci când vor primi adeverinţa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata pe suprafaţă.
„Acea primă de asigurare este undeva la 3.000 lei şi automat că oricare fermier care are 1.000 de hectare şi are o primă de asigurare de 3.000 lei pe hectar, asta înseamnă (…) că orice bancă – şi am avut discuţii cu băncile din România – va da linii de credit pentru că, fiind asigurate (culturile – n. r.), sigur îşi vor recupera aceşti bani”, a argumentat Florin Barbu.
Șeful MADR a mai transmis că în anul 2024, sprijinul oferit pentru fermieri va fi de 200 de euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă, luându-se în considerare, în acest moment, o suprafaţă de două milioane de hectare.
Ministrul a mai ținut să precizeze că aceste sume de bani alocate marelui proiect, (400 de milioane de euro), cu un sistem de asigurări bine gândit, ar fi putut asigura necesarul pe 8 ani pentru plata despăgubirilor pentru circa 7 milioane de hectare asigurate la secetă.
„Am discutat cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu şi vom da anul acesta un sprijin de 200 euro pe ajutorul de secetă pe hectar. Dacă facem un calcul simplu: vorbim de două milioane de hectare ori 200 de euro, sunt 400 de milioane de euro pe care noi anul acesta trebuie să le dăm despăgubiri către fermieri.
Dacă gândim economic şi ştim să facem acest plan privind asigurarea celor 7 milioane de hectare în România, vreau să vă spun că banii pe care anul acesta îi dăm pe despăgubiri ne-ar fi asigurat necesarul de bani pe o perioadă de 8 ani pentru aceste asigurări (…)”, a explicat ministrul Florin Barbu.
Ai putea citi și: Recalcularea pensiilor, eșec total! Un român s-a trezit fără bani. „Am zis că înnebunesc. E cu 2.000 de lei mai puţin”