- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani în plus de la stat pentru românii cu copii în 2024. Ce trebuie să facă familiile pentru a primi 120 de lei in plus lunar

03 Jul, 16:28 • Adrian Popovici
Statul acordă bani în plus familiilor cu copii care merg la grădiniță. Este vorba despre 120 de lei lunar, oferiți pentru a încuraja participarea acestora la educația preșcolară.
Bani în plus de la stat pentru românii cu copii în 2024. Ce trebuie să facă familiile pentru a primi 120 de lei in plus lunar

Familiile cu copii preșcolari din România pot beneficia de un stimulent educațional special conceput pentru a încuraja participarea acestora la grădiniță. Acest stimulent este destinat familiilor care au stabilit dreptul la venit minim de incluziune, fiind o măsură de sprijin pentru a asigura accesul copiilor din medii defavorizate la educație timpurie. Stimulentele educaționale sunt acordate sub formă de tichete sociale, finanțate de la bugetul de stat, și au un rol esențial în sprijinirea familiilor cu resurse limitate, notează Newsweek.

Tichetele pentru grădiniță sunt acordate exclusiv pentru micuții înscriși într-o unitate de învățământ preșcolar. În prezent, valoarea nominală a unui tichet social pentru grădiniță este de 120 lei pe copil pe lună. Aceste tichete pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse esențiale precum alimente și produse de igienă, dar și îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.

Este important de menționat că, conform legii, stimulentul educațional nu este luat în calcul la stabilirea veniturilor pe baza cărora se acordă alte beneficii de asistență socială, ceea ce înseamnă că familiile pot beneficia de acest ajutor fără a pierde alte forme de sprijin.

Te-ar putea interesa și: INS, semnal de alarmă pentru români!  Numărul copiilor născuți în 2023, aproape de minimul ultimului secol

Bani pentru familiile cu copii
Bani pentru familiile cu copii

În ce condiții pot primii familiile cu copii acești bani?

Condiția principală pentru acordarea acestor stimulente este prezența zilnică a micuților la grădiniță. Frecvența regulată, așa cum este definită de lege, înseamnă că un copil trebuie să fie prezent zilnic la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate. Absențele motivate includ absențele medicale, care trebuie susținute de scutiri medicale aduse la revenirea copilului la grădiniță.

În cazuri excepționale, copiii pot beneficia de tichete sociale chiar dacă au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță într-o lună, din motive medicale. De asemenea, părinții au posibilitatea de a învoi copiii pentru până la trei zile pe lună, cu condiția să anunțe în prealabil cadrele didactice.

Această măsură a fost adoptată pentru a sprijini familiile defavorizate și pentru a promova participarea la educația timpurie, considerată crucială pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor. Prin prezența constantă la grădiniță, copiii beneficiază de un mediu educațional structurat, unde pot învăța și se pot dezvolta armonios. Stimulentele educaționale ajută, de asemenea, la reducerea inegalităților sociale și la asigurarea unui start egal în viață pentru toți copiii.

Impactul acestor stimulente educaționale este semnificativ, așa cum demonstrează și datele din diverse orașe. Spre exemplu, în Deva, de la începutul anului școlar 2023-2024, prin Direcția de Asistență Socială Deva, au fost distribuite 72 de tichete sociale, în valoare totală de 9.072 lei. Acest număr reprezintă o creștere de 14% față de anul școlar precedent, indicând o cerere în creștere și o recunoaștere a beneficiilor acestui program.

Citește și: Vești bune pentru părinți! Noua lege care schimbă modul de acordare a concediului și indemnizației lunare pentru creșterea copiilor