- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani mai mulți la pensie! Cât vor primi în plus românii care au făcut facultatea sau armata

08 Jul, 20:26 • Adrian Popovici
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a dezvăluit cât vor primi în plus la pensie românii care au făcut facultate sau armata. Aceste creșteri urmează să fie aplicate din septembrie.
Bani mai mulți la pensie! Cât vor primi în plus românii care au făcut facultatea sau armata

Românii care au făcut armata sau au fost la facultate vor primi mai mulți bani la pensie după recalculare, potrivit anunțului făcut de Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Persoanele care au studii superioare sau au efectuat serviciul militar vor beneficia de puncte suplimentare în calculul pensiei, ceea ce se va traduce într-un venit lunar mai mare după pensionare, notează Newsweek.

Informațiile oferite de Simona Bucura-Oprescu vin în contextul în care Casele de Pensii au început să trimită deciziile de recalculare prin care fiecare pensionar român află dacă va avea o pensie mai mare și cu cât va crește aceasta.

„După aceea vom avea punctele asimilate, adică punctaj suplimentar acordat pentru studii făcute la zi o singură dată, adică dacă ai trei facultăți ți se ia cea mai favorabilă, adică perioada cea mai lungă.

Dacă ai o facultate plus master, plus doctorat, dacă au fost făcute la zi pentru toate acestea se dă punctajul suplimentar de 0,25 puncte pe an adică aceste 0,25 puncte și aceste perioade nu se iau un calcul pentru stagiul complet de cotizare, dar se ia un calcul pentru a avea un punctaj mai mare”, a explica ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Te-ar putea interesa și: Câți bani vei primi la pensie după recalculare dacă ai muncit între 30 și 40 de ani. Exemple de calcul pentru pensionari

Cum se calculează timpul petrecut la facultate sau armată la pensie?

Conform explicațiilor oferite de ministrul muncii, anii petrecuți în facultate, la master sau doctorat, dacă au fost efectuate la zi, se vor traduce într-un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.

După cum arată sursa citată, pentru o persoană care a finalizat 4 ani de facultate și 2 ani de master, se adaugă 6 ani de studii, care înseamnă 6 ani X 0,25 puncte pe an, rezultând un total de 1,5 puncte suplimentare de pensie. Având în vedere că un punct de referință valorează 81 de lei, aceasta înseamnă că persoana respectivă va primi 1,5 puncte X 81 lei = 1.200 lei în plus la pensie.

Anii de armată și perioadele de șomaj sunt de asemenea considerați ani necontributivi, pentru care se acordă 0,25 puncte pe an. Astfel, doi ani de armată sau doi ani de șomaj adaugă 2 X 0,25 puncte, adică 0,5 puncte, ceea ce se traduce printr-o creștere de 40,5 lei la pensie, calculată astfel: 0,5 puncte X 81 lei.

Noua lege a pensiilor vine și cu vești bune pentru românii cu copii. Mai exact, anii petrecuți în concediu maternal sau paternal sunt considerați ani contributivi. Concediul de maternitate, care poate dura până la 126 de zile, oferă o indemnizație de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni. Concediul paternal, reglementat de Legea nr. 210/1999, oferă taților dreptul la un concediu de cinci zile lucrătoare, plătit integral.

Citește și: Cum poți să iei 1.600 de lei în plus la pensie după recalculare, după 30 de ani de muncă. Detaliul din lege la care trebuie să fie atenți românii