- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani mai mulţi pentru acești români! Când intră pe card prima de 1.500 de lei

12 Sep, 00:04 • Preda Silvia
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că prima didactică va fi acordată în luna octombrie, în cuantum de 1.500 de lei.
Bani mai mulţi pentru acești români! Când intră pe card prima de 1.500 de lei

Primă de 1.500 de lei. La finalul lunii viitoare, beneficiarii din sistemul de educaţie vor încasa primele. Se vor acorda în acelaşi cuantum ca şi anul trecut, spune Adrian Câciu.

Pentru prima didactică, da, în luna octombrie. Deja am semnat ordinul de ministru. Aşteptăm în luna septembrie până la final să ne vină listele cu beneficiari de la Ministerul Educaţiei.

Prima didactică se va acorda în acelaşi cuantum ca şi anul trecut, 1.500 de lei, precum şi prima pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei.

La finalul lunii octombrie, beneficiarii din sistemul de educaţie vor primi aceste sume”, a declarat Adrian Câciu.

Prima de carieră didactică. Pentru ce pot fi utilizate aceste prime?

Prima de carieră didactică, 

în valoare de de 1.500  lei, va putea fi utilizată pentru:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi personale ale cadrelor didactice.

Prima de carieră didactică
Profesorii primesc primă de carieră didactică

Prima de carieră profesională, în valoare de 500 lei/an școlar/ universitar, va putea fi folosită pentru plata de cursuri de pregătire profesională, precum și a altor categorii de cheltuieli necesare desfășurate în sprijinul activității educaționale pentru a susține activitatea didactică atât din sistemul de învățământ universitar de stat, cât și din sistemul de învățământ preuniversitar de stat.

Citește și: Conturi pline în toamnă! Cine primește bani pe carduri și de ce trebuie să se înscrie până pe 20 septembrie

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a fost întrebat dacă ajutorul pentru încălzire va fi acordat şi în acest an.

În ceea ce priveşte voucherele de energie, ele erau finanţate din exerciţiul financiar 2014-2020. A fost o modificare pe care am agreat-o cu Comisia Europeană, având în vedere situaţia din 2022 şi 2023.

Pentru 2025 avem partea ajutor de încălzire şi legislaţia pe care o gestionează Ministerul Energiei, respectiv Ministerul Muncii astfel încât persoanele vulnerabile să poată să aibă sprijin acolo unde este nevoie pentru a trece peste iarnă cu bine”, a explicat Adrian Câciu.

Vezi și: Adrian Câciu anunță când primesc românii banii pe cardurile de alimente. „O nouă tranșă de 250 de lei va fi virată”