- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bani mai mulți pentru milioane de români. Ce sumă vor primi în plus la salariu

21 Jul, 20:36 • Cornel Ghimeșan
Românii primesc mai mulți bani începând cu data de 1 iulie. Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul mult așteptat.
Bani mai mulți pentru milioane de români. Ce sumă vor primi în plus la salariu

Bani mai mulți la salariu. Din 1 iulie 2024, românii vor primi 284 de lei în plus la salariu. Măsura vine în urma alegerilor recente, iar această schimbare nu e singulară, vor mai urma și altele.

Bani mai mulți pentru milioane de români. Ce sumă vor primi în plus la salariu

Bani mai mulți la salariu. Așadar, salariul minim brut pe economie crește de la 3.300 la 3.700 de lei din iulie. Majorarea e făcută ca urmare a scutirii de taxe a unei părți din sumă. Cresc veniturile pentru circa 700.000 de români, adică 15% dintre toți angajații.

Citește și Câți bani au cheltuit românii în mall-uri și supermarket-uri. Vânzările în retail au crescut peste rata inflației

Bani mai mulți la salariu. E o măsură pozitivă pentru aproape 1.871.266 de angajați. Decizia a venit după o cerere din partea mediului de afaceri care acum a venit cu un plafon lunar neimpozabil majorat de la 200 la 300 de lei, ce a rezultat în suplimentul lunar de 284 de lei pentru angajați.

Trebuie precizat faptul că pe lângă aceste majorări salariale, și pensionarii sunt avantajați. Circa trei milioane dintre ei se vor bucura de o creștere a pensiilor rezultată dintr-o recalculare efectuată în septembrie.

Amenda punctului de pensie nu va fi crescută, cum se întâmplă de obicei. Valoarea lui rămâne de 165 de lei, cu toate că în primă fază a fost planificată o creștere la 185 de lei.

Premierul Ciolacu le-a transmis un mesaj românilor pentru a-i liniști. „Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3300 la 3700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună”.

Crește salariul minim

Cum se calculează salariul minim în România

Când vine vorba de salariul minim, decizia nu e luată niciodată la întâmplare, ci în funcție de niște indicatori precum inflația, evoluția salariului median, productivitatea muncii.

Guvernul e cel care decide salariul minim, după consultarea partenerilor sociali, adică sindicatele și patronatele. Ulterior, decizia e anunțată public printr-o hotărâre de guvern publicată ulterior în Monitorul Oficial.

Unul dintre indici e productivitatea muncii, care spune cât de bine își face treaba fiecare salariat. Cu cât indicele e mai bun, cu atât salariul minim poate să fie mai mare. Un alt indicator e inflația care, dacă crește, puterea de cumpărare scade, lucru care poate duce la o creștere a salariului minim. Alt indicator de luat în considerare e salariului mediu brut pe economie. Dacă el crește, și salariul minim trebuie să crească.

Citește și Grevele din Europa dau peste cap planurile turiștilor. Irlanda, Italia sau Marea Britanie, printre țările asaltate de nemulțumirile angajaților

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult