Traian Băsescu a susținut un discurs tranșant în Parlamentul European, accentuând faptul că Uniunea Europeană este cea care a acceptat situația din Transnistria, masacrul din Gronnîi, anexarea provinciișor Osetia și Abhazia, dar și a Crimeei, doar pentru a primi în schimb gaze, țiței și cărbune din Rusia. De asemenea, fostul președinte a subliniat faptul că sancțiunile aplicate de UE Rusiei au fost „fără efect”.
Citește și: Ar putea românii să își apere țara în caz de război? Ce spune ministrul Vasile Dîncu despre acest subiect
Traian Băsescu face apel la Uniunea Europeană să susțină în continuare Ucraina cu armament și afirmă că negocierile cu Vladimir Putin pot începe abia după ce teritoriile Ucrainei vor fi eliberate.
Fostul președinte a amintit faptul că există o diferență majoră între momentul în care a fost folosită arma nucleară în anul 1945 și ce ar însemna folosirea ei acum. Băsescu sublinia că dacă în ’45 s-a pus capăt războiul prin folosirea armei nucleare de către SUA, astăzi poate începe un război nuclear prin folosirea armei nucleare de către Rusia lui Putin.
„Europa trece printr-o criză majoră de securitate și o criză majoră energetică. De ce am ajuns aici? Pentru că, în schimbul gazelor, țițeiului și cărbunelui din Rusia, am acceptat situația din Transnistria, masacrul de la Groznîi, anexarea provinciilor Osetia și Abhazia din Georgia, anexarea Crimeii.
Ne-am limitat la sancțiuni fără niciun efect pentru Rusia. Mai mult, în 2008, un stat european a blocat accesul Ucrainei în NATO. Azi Putin amenință Ucraina și Europa cu arma nucleară, motivând că și Statele Unite au utilizat-o în ’45.
Da, în 1945 s-a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial, pe când utilizarea armei nucleare azi, în Ucraina, înseamnă începerea unui război nuclear. Ucraina trebuie sprijinită cu armament, pentru a-și elibera propriul teritoriu, abia apoi pot să înceapă negocierile”, afirma Traian Băsescu, miercuri, în Parlamentul European.
Te-ar putea interesa și: Vouchere sociale de 250 de lei. Octombrie aduce a treia tranşă pe carduri. Mulţi români riscă să piardă ajutorul social