Copiii care s-au îmbolnăvit după consumul acestor băuturi i-au făcut pe specialişti să ajungă la concluzia că glicerolul, un ingredient utilizat pentru a menține textura lichidului, poate avea efecte adverse, mai ales asupra celor mici.
Studiul, publicat în revista Archives of Disease in Childhood, a evidențiat faptul că acești copii au dezvoltat un sindrom denumit „intoxicație cu glicerol”, manifestat prin hipoglicemie (scăderea nivelului de zahăr din sânge), conform descoperă.ro.
Glicerolul este un alcool natural folosit ca îndulcitor și agent de menținere a consistenței în sucurile din gheață, prevenind înghețarea completă a lichidului. Deși este des întâlnit în astfel de produse, cercetările sugerează că poate fi periculos pentru copiii mici. În Marea Britanie, aceste sucuri nu sunt recomandate copiilor sub patru ani, însă cercetătorii de la University College Dublin consideră recomandările de sănătate publică ar trebui revizuite și actualizate.
Citeşte şi: Cum arată Cazinoul din Constanţa după restaurare. Investiţie de 171 milioane de lei
Cele mai comune simptome ale intoxicației cu glicerol sunt pierderea conștiinței, hipoglicemie, acidoză lactică (nivel crescut de acid lactic în organism) şi hipokaliemie (nivel scăzut de potasiu în sânge).
Cei 21 de copii analizați, cu vârste între 2 și 7 ani, au fost diagnosticați inițial cu hipoglicemie. În 15 dintre cazuri, simptomele au apărut la scurt timp după consumul de sucuri din gheață, majoritatea copiilor manifestând reacții adverse în mai puțin de o oră.
Astfel, cercetătorii recomandă stabilirea unor limite mai stricte pentru consumul acestor produse, iar siguranța acestora să fie evaluată și în funcție de greutatea copilului, nu doar de vârstă.