Românii trebuie să se pregătească de vremuri grele. BCE a majorat astăzi dobânda cheie cu un sfert de punct procentual, la 3.75%, informează news.ro.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat astăzi o nouă creștere a dobânzii de referință, cu un sfert de punct procentual. Astfel, dobânda cheie a ajuns la 3.75%.
Măsura vine după un an de majorări consecutive ale ratelor dobânzilor din zona euro. Totul s-a întâmplat după ce BCE a desfășurat campania pentru a combate inflația ridicată, începută în luna iulie 2023.
„Inflaţia continuă să scadă, dar este aşteaptată totuşi să rămână prea ridicată pentru prea mult timp”, a declarat banca joi, într-un comunicat.
Citește și despre: Bani în plus pentru studenți! Tinerii pot obține un credit de până la 75.000 lei
În iunie 2023, rata inflației din zona euro a scăzut la 5.5%, de la 6.1% din mai, fiind încă cu mult peste ţinta BCE de 2%. Noi informații despre inflația din zona euro vom afla în cursul săptămânii viitoare. În tot acest timp, piața financiară se așteaptă la o creștere de 0.25 puncte procentuale.
Cu toate acestea, rămâne multă anticipare cu privire la abordarea BCE după vară. Întrebările despre politica monetară împinge regiunea într-o recensiune economică. Până la acest moment, BCE nu a oferit nicio viziune despre mișcările sale viitoare. Cu toate acestea, a crescut posibilitatea unei potențiale pauze a majorărilor dobânzilor din septembrie 2023.
Într-o conferință de presă, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că ”Evaluarea noastră a datelor ne va spune dacă şi cât teren trebuie să acoperim”. Ea a menționat că echipa ei este deschisă cu privire la deciziile viitoare și a spus că instituția bancară ar putea crește sau menține neschimbate dobânzile în septembrie 2023, dar orice decizie s-ar lua, nu va fi definitivă.
„Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare dependentă de date, pentru a determina nivelul adecvat şi durata politicii restrictive”, a spus BCE în comunicatul său.
Un sondaj al BCE a arătat că împrumuturile corporative din zona euro au scăzut la cel mai mic nivel înregistrat vreodată în perioada iunie – iulie. Datele de activitate din zona euro publicate la începutul săptămânii curente arată scăderi în cele mai mari economii din regiune, precum Germania și Franța. Cifrele întăresc așteptările conform cărora zona euro ar putea intra din nou în recesiune în 2023.
Vezi și: Vestea zilei pentru românii cu rate la bancă. BNR face anunțul momentului