BCR şi Raiffeisen Bank şi-au pierdut, din acest motiv, mulţi clienţi, atât persoane fizice, cât şi companii.
Cu toate acestea, cele două bănci cu capital austriac au planuri mari în România. Recent, BCR şi Raiffeisen Bank s-au asociat cu BRD – Groupe Societe Generale și, împreună, au depus singura ofertă în cadrul unei licitații organizate de Primăria Capitalei pentru servicii financiare necesare emiterii și vânzării de obligațiuni destinate refinanțării datoriei publice locale provenite dintr-un împrumut contractat de la BERD în anul 2020, anunţă profit.ro.
Primăria are de restituit 555 de milioane de euro, data scadentă fiind aprilie 2023. Emisiunea de obligațiuni destinate refinanțării datoriei publice este negarantată şi va avea o maturitate cuprinsă între 3-10 ani și o scandenţă în tranșă unică la maturitate. Plata dobânzii se va face anual.
Obligațiunile vor fi emise cel târziu în a doua jumătate a lunii aprilie.
„Se vor realiza demersurile pentru ca obligațiunile municipale să fie admise la tranzacționare pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, sectorul Titluri de Credit. Obligațiunile urmează a fi emise cel târziu la data de 21.04.2023, până la această dată realizându-se inclusiv decontarea, în funcție de condițiile pieței”, se arată în caietul de sarcini.
Creditul pe care municipalitatea l-a contractat este legat de datorii ale administraţiei locale care datează încă din anul 2005 şi care au fost refinanţate succesiv.
„În anul 2005, Municipiul Bucureşti a împrumutat 500.000.000 euro pe o perioadă de 10 ani, printr-o emisiune de euro-obligaţiuni pe piaţa internaţională de capital. Pentru refinanţarea împrumutului obligatar cu maturitate în 2015, Municipiul Bucureşti a contractat la data de 04.05.2015, în conformitate cu prevederile HCGMB nr. 149/30.08.2012, patru finanţări rambursabile sub forma unui program de emisiuni de obligaţiuni municipale pe piaţa internă, în valoare totală de 2.220.100. 000 lei”, se arată în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.
Acest document arată că, din totalul de 2,2 miliarde lei, o emisiune de obligaţiuni de 555 de milioane de lei a fost scadentă la data de 4 mai 2020 fiind refinaţată printr-un împrumut acordat de BERD, la data de 24 aprilie 2020, „acesta acţionând ca un credit punte (bridge-loan), acoperind decalajul de finanţare (financing gap) cauzat de condiţiile de piaţă nefavorabile de la debutul pandemiei de coronavirus”.
Citeste si PENNY face concurenţă băncilor. Orice client va putea scoate 200 de lei cash la casă