Prefectura București a anunțat că au fost finalizate primele verificări la nivelul centrelor sociale pentru vârstnici, persoane adulte cu dizabilități și cele destinate copiilor din București, informează antena3.ro. Autoritățile au controlat 207 centre, dintre care 65 au fost suspendate, iar 7 închise.
Autoritățile au controlat 201 centre rezidențiale și 6 clandestine. Dintre acestea, 65 au fost suspendate și 7 închise. Verificările au fost efectuate de 5 echipe mixte în prima săptămână, cărora li s-au mai alăturat încă 3, în a doua săptămână. Au fost controlate toate cele 201 centre licențiate existente în București și alte 6 centre clandestine. Dintre acestea, 104 sunt doar pentru copii, 75 pentru persoanele vârstnice (dintre care 72 licențiate și 3 doar acreditate), 21 pentru persoane cu dizabilități și un centru pentru persoanele dependente.
Te-ar putea interesa și: Victor Ciutacu, despre scandalul azilelor. Jurnalistul transmite un mesaj neașteptat despre Gabriela Firea. „Nu protejez pe nimeni”
Autoritățile au aplicat 65 de măsuri de suspendare și 7 măsuri de închidere. Au fost aplicate amenzi de aproape 9 milioane de lei, concret, de 8.812.500 lei. În același timp, au fost instrumentate 5 dosare penale.
În cele ce urmează, 2 echipe mixte își vor desfășura în continuare activitatea, tocmai pentru că au fost descoperite mai multe societăți / asociații care au obținut acreditarea, însă nu s-au licențiat. Prefectura București a informat că au fost identificate 150 astfel de cazuri, dintre care aproximativ 50 figurează cu personal de specialitate încadrat. Autoritățile vor continua acțiunea de control.
„Vorbim despre 150 de astfel de cazuri, dintre care aproximativ 50 figurează cu personal de specialitate încadrat. Cu sprijinul Poliției Capitalei, pe măsură ce le vom identifica în teren, vom efectua acțiunea de control.
De asemenea, în situațiile în care vom fi sesizați, vom continua identificarea și controlul locațiilor clandestine. Începând cu data de 01.09.2023, reprezentanții echipelor mixte de control care au emis măsuri de suspendare a activității vor monitoriza și relua acțiunile de verificare a centrelor”, informează Prefectura București.
În urmă cu puțin timp, Marcel Ciolacu a cerut demiterea șefilor AJPIS din 8 județe din România. Premierul a afirmat că situația este de netolerat, având în vedere că s-au găsit centre care funcționau fără autorizație chiar sub ochii funcționarilor din țară.
„Suntem la finalul controlului național pe care l-am cerut în ședința de Guvern și deja există date și fapte clare care ne obligă pe toți să luăm anumite decizii ferme. Există o situație, sincer, de netolerat, județe unde s-au găsit centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin, toate sub ochii funcționarilor statului român. Plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată.
Din punctul meu de vedere, este inadmisibil acest lucru. Cele mai multe asemenea cazuri sunt în: Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi Bucureşti, mai ales în Sectorul 1. Solicit noului ministru al Muncii, doamna Simona Bucura-Oprescu, ca toţi şefii Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, celebrul AJPIS din aceste judeţe, plus şeful Agenţiei Municipale Bucureşti să fie urgent suspendaţi din funcţie, până la finalizarea anchetelor disciplinare. Totul legal”, a spus Ciolacu, în debutul şedinţei de Guvern.
Citește și despre: Scandalul azilelor continuă. Marcel Ciolacu cere demiterea șefilor AJPIS din 8 județe. „Este evident că nu şi-au făcut treaba şi datoria”